Today.ua

Алкоголь може бути вельми корисним для організму: вчені приголомшили зізнанням

Учені буквально приголомшили зізнанням щодо користі алкоголю для організму. Виявляється, алкоголь – не завжди зло. Є ціла група серйозних захворювань, при яких вживання алкогольних напоїв може реально продовжити життя. Йдеться про серцево-судинні захворювання.

Мабуть, ще зі шкільної парти нас затято переконують, що алкоголь – найперший ворог організму, і що саме він може стати пусковим механізмом багатьох захворювань. Але, як з'ясувалося, цей постулат вірний лише почасти. Алкоголь справді може завдати організму великої шкоди. Але це, якщо вживати його у надмірній кількості.

Водночас. помірне вживання алкогольних напоїв може справити благотворний вплив на організм людей із серцево-судинними захворюваннями, стверджують науковці з Університетського коледжу Лондона. Їхні твердження не голослівні. Перш, ніж дійти такого висновку, вони ретельно вивчили історії хвороб понад 14 тисяч пацієнтів, що мали захворювання серцево-судинної системи.

Так от: люди, які регулярно вживали щодня невелику кількість алкоголю, прожили зі своїми серцевими проблемами довше ніж ті, котрі зовсім відмовились від споживання цього продукту.

Навіть більше, британські медики  рекомендують людям, які пережили серйозний серцевий напад, не відмовлятись від алкоголю остаточно, а просто зробити його вживання помірним і регулярним. Це знизить ризик повторного нападу, інсульту, стенокардії і зрештою, передчасної смерті.

"Якщо ви продовжите пити після серцевого нападу, це не так уже й погано для вас, якщо ви будете зберігати споживання на низькому рівні", — каже дослідниця алкоголю Вашингтонського університету Емануела Гакіду.

При цьому вона підкреслює, що їхніми піддослідними були люди, які вже мали на той час серцево-судинні захворювання. Наскільки це вірно для абсолютно здорових людей – таких відомостей немає. Тому, якщо ви не пили і зуміли зберегти відмінне здоров'я, то мабуть і починати не варто.

Вчені називають оптимальну щоденну дозу алкоголю, яку в жодному разі не слід перевищувати. Йдеться про дозу, що еквівалентна 105 грамам горілки на добу. Більше споживати не варто.

Водночас, є серйозні застереження щодо вживання алкоголю навіть у мінімальному обсягу. Зокрема, якщо людина хворіє або має серйозний ризик захворіти на цироз печінки, туберкульоз або рак. У цих випадках пити – зась.

"Якщо ваш основний ризик захворювання — рак, то найбезпечніший рівень вживання алкоголю, ймовірно, дорівнює нулю", — підсумувала учена.

Нагадаємо, українська влада дбає, щоби громадяни не шкодили своєму здоров'ю і не вживали надміру алкоголю. Саме тому вже найближчим часом в Україні вкотре зростуть ціни на алкоголь. Незабаром українці купуватимуть його, як справжні ліки – в аптеці, і вживатимуть по краплях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ