Today.ua

Чому шпроти небезпечні для здоров'я: медики розповіли про шкоду популярної новорічної закуски

Шпроти на грінках – популярна закуска на святковому столі. Незважаючи на популярність багатьох інших страв, українці, як і раніше, купують шпроти частіше, ніж червону ікру. Однак, не всі знають, що ці консерви не корисні для нашого здоров'я.

Нутриціолог Ганна Четверикова розповіла, чим шкідливі шпроти, які вже не одне десятиліття присутні на новорічних столах.

Справа в тому, що у шпротах може бути один з найнебезпечніших канцерогенів - бензапірен. Він може накопичуватися в організмі, негативно впливаючи на геном клітини.

Калорійність шпротів досить висока – 363 ккал на 100 грамів. Крім того, шпроти дуже жирні і містять надлишок солі. За словами медика, дуже часто виробники кладуть у банку нібито зі шпротами просто копчену рибу – звичайну каспійську тюльку, салаку, молодь оселедців та іншу дрібну рибу. Сам процес копчення цієї риби – надзвичайно шкідливий для організму. Тому людям із підвищеним холестерином, проблемами зі шлунком, ожирінням та будь-якими запальними процесами в організмі заборонено їсти шпроти.

Раніше повідомлялося, кому заборонено їсти сало, попри всю корисність цього продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ