Домашня ковбаса - це делікатес, який багато хто звик бачити на новорічному столі поруч із салатом "Олів'є". Приготувати смачну ковбаску можна самому, і для цього не потрібно витрачати багато часу. Щоб страва вийшла пікантнішою, до неї рекомендують додати трохи коньяку.
Домашня ковбаса на новорічний стіл
Інгредієнти:
- свинина – 1-1,2 кг,
- свинячі кишки - 2 м
- сало – 300 г,
- сіль - 30 г,
- перець чорний мелений - 1-2 ч. л.
- перець червоний - за смаком,
- часник - 4 зубчики,
- мускатний горіх – 0,3 ч. л.,
- майоран – 1 ч. л.,
- коньяк (за бажанням) – 40 г.
Часник очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо або пропускаємо через прес. М'ясо для домашньої ковбаси також промиваємо під проточною водою, потім викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Дрібно нарізаємо м'ясо та сало кубиками, або пропускаємо через м'ясорубку з великою решіткою.
Потім додаємо подрібнений часник та спеції: червоний та чорний перці, майоран, мускатний горіх, а також за бажанням коньяк. Це і є секретний інгредієнт. Напевно, ви не відчуєте смаку алкоголю в готовій ковбасі, але пікантності страві він додасть.
Посуд із готовим фаршем накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 5-6 годин у холодильнику.
Далі починаємо формувати домашню ковбасу. Для цього нам знадобиться спеціальна насадка до м'ясорубки, адже вручну засовувати м'ясо в кишки дуже незручно.
Якщо спеціальної насадки немає – підійде обрізана частина пластикової пляшки з лійкою. На неї надягаємо кишку, а край зав'язуємо ниткою. Начиняємо свинячу кишку фаршем вручну не надто щільно, формуємо невеликі кільця ковбаси. Другий край також зв'язуємо.
Щоб випустити повітря, беремо тонку голку і робимо невеликі проколи на домашній ковбасі через кожні 5-10 см.
Потім відварюємо ковбасу в підсоленій воді 10-15 хвилин, дістаємо і чекаємо, доки стіче вода.
Розігріваємо духовку до 200 °С. Застилаємо деко пергаментним папером, викладаємо зверху кільця ковбаси і змащуємо олією. Запікаємо домашню ковбасу близько 25 хвилин з одного боку, потім акуратно перевертаємо на іншу сторону, змащуємо жиром і тримаємо ще 20-25 хвилин у духовці.
Виймаємо та чекаємо, поки домашня ковбаса охолоне. Зберігати її можна близько 2 тижнів у холодильнику у скляному або керамічному посуді.
Раніше повідомлялося, якими корисними інгредієнтами можна замінити ковбасу в салаті "Олів'є".