Кава без кофеїну може зашкодити здоров'ю: як вибрати безпечний напій

Автор: Лобанова Єлизавета

Кава - найпопулярніший напій у світі, однак, є люди, на нервову систему яких кофеїн впливає не найкращим чином. Саме тому, вони обирають каву без кофеїну. Перш ніж вживати таку каву, потрібно знати, чим вона корисна, і чим небезпечна.

Кава без кофеїну може зашкодити здоров'ю: як вибрати безпечний напій - today.ua

Є декілька методів вилучення кофеїну з кави: СО2, swiss water та метод дихлорметану. Усі вони застосовуються на практиці, але мають різну ступінь обробки кавових зерен.

Найнебезпечнішою є кава, кофеїн з якої прибрали методом swiss water. Цей спосіб найдешевший і передбачає вилучення кофеїну методом промивання зерен сольовими розчинами або просто гарячою водою. У воду інколи додається спецільний розчинник– етілацітат. Саме його застосовують для цькування комах. Хімікат небезпечний для людини, бо здатний викликати цироз печінки. В процесі обробки кавові зерна вимивають, але залишки хімікату залишаються навіть після заварювання їх окропом.

Кава без кофеїну може зашкодити здоров'ю: як вибрати безпечний напій

Популярні зараз

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

У Верховній Раді вирішили, що відшкодування сім'ям загиблих українських громадян буде платити РФ

Метод СО2 – найпопулярніший у наш час, але він і найдорожчий. У величезну металеву ємність засипають зелену каву, ще до обсмаження, заливають її водою, і викачують повітря, додаючи розріджений вуглекислий газ. Сполука СО2 сполучається зі сполукою кофеїну, і коли газ випускають, він забирає з собою кофеїн. З виду кава трохи видозмінюється, стає жовто-коричневою, іноді навіть темно-коричневою, близькою до чорного.  Така кава є цілком безпечною. У неї знижений рівень вмісту кофеїну, і ніякі додаткові розчиники до її складу не потрапляють.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Поживна цінність кави без кофеїну нічим не відрізняється від класичної кави. Окрім кофеїну, така кава містить ті самі речовини. Пити каву без кофеїну можна не частіше 4 чашок на день. За смаком вона мало чим відрізняється від звичайної кави, тому можете додавати вершки, молоко, сиропи для смаку.

Нагадаємо, яку каву потрібно запарювати окропом, а яку краще готувати у кавоварці.