Today.ua

Новий COVID-штам “Омікрон“ передається між вакцинованими: чого варто побоюватися хворим

Новий штам коронавірусу "Омікрон" вже виявлено у Британії, Німеччині та низці інших країн. Всесвітня організація охорони здоров'я назвала цей штам у шість разів заразнішим, ніж штам "Дельта".

Омікрон-штам коронавірусу вперше було виявлено у середу, 24 листопада, у Південно-Африканській Республіці. Потім його діагностували у Німеччині, Бельгії, Ізраїлі та Гонконгу.

Перший випадок нового варіанту COVID-19 у Європі було виявлено у мешканки Бельгії. У Британії офіційно підтвердили два випадки зараження новим COVID-штамом, ще два випадки також виявили у Німеччині.

За словами вчених, омікрон-штам з Африки міг утворитися в організмі людини, яка після перенесеного COVID-19 мала слабкий імунітет і не змогла повністю вилікуватися. У ВООЗ заявили, що новий штам може знижувати ефективність існуючих вакцин. Тепер немає гарантії, що вакциновані не почнуть хворіти так само активно, як і невакциновані. Вчені відзначають, що "Омікрон" має приголомшливу кількість мутацій – 32 – в одному спайковому білку. Саме ці мутації, за словами біологів, сприяють підвищенню заразності та здатності вірусу вислизати від імунних клітин.

Єдиний можливий варіант зупинити поширення нового варіанта коронавірусу, який бачать уряди країн – це обмежити переміщення людей через кордони. Зокрема, припинити польоти з південної частини Африки та утримати вірус у Гонконгу та Ізраїлі, де він, очевидно, вже є. Поки що не відомо, яка статистика захворюваності на новий штам у Південній Африці, але Британія вже ввела 10-денний карантин для тих, хто приїжджає з цього регіону. На такий крок підуть Німеччина, Бельгія, Італія, Австралія, де також виявлено поодинокі випадки "Омікрона".

Раніше в МОЗ розповіли, чи потрібно хворим з діабетом та хворобами серця робити вакцинацію від коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ