Масло гхі вважається найкориснішим маслом, завдяки наявності в ньому поліненасичених жирів, необхідних організму для діяльності головного мозку, вироблення статевих гормонів та підтримки імунітету. Не всі знають, що приготувати його можна із вершкового масла жирністю 82,5%. Рецептом масла гхі в домашніх умовах поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.
Масло гхі широко використовується в кухнях Південної Азії, але поступово набирає популярності і в Європі. Воно має приємний карамельний запах і на ньому можна смажити, тому що горіти і диміти цей продукт починає при температурі 250 градусів за Цельсієм. Використовувати масло гхі можна для приготування овочів, омлетів, стейків, засмажки для борщу, тощо.
Дуже важливо дотримуватися правил зберігання натурального масла гхі. Продукт зберігається у холодильнику протягом 3 місяців. При кімнатній температурі масло гхі також не зіпсується, але термін зберігання автоматично зменшується до одного місяця.
Як приготувати масло гхі вдома
Візьміть два брикети вершкового масла 82,5% жирності. Підготуйте сотейник, баночку та марлю. Розтопіть вершкове масло у сотейнику на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму, щоб масло не згоріло і томіть 25-30 хвилин, щоб воно розшарувалося на три шари. Зніміть верхню піну з поверхні. Коли на дні сотейника утвориться осад, значить олія готова. Процідіть масло гхі через чотири шари марлі. Остудіть і поставте в холодильник.
Раніше повідомлялося, як приготувати натуральне вершкове масло у домашніх умовах зі сметани.