Today.ua

Борщ як страва для еліти: в Україні різко змінилася ціна на буряк

В Україні різко зросла ціна на головний інгредієнт українського борщу – буряк. Це насамперед стосується продукції, що імпортується із Польщі.

Аналітики порталу East-Fruit проаналізували вартість буряків у різні періоди. Вони відзначили, що українські господарства стали менше пропонувати продукції, що послужило поштовхом до зростання цін. Більшість селян вже встигла продати наявні обсяги. За словами виробників, у решті господарств запаси також практично вичерпані.

У ситуації, що склалася на українському ринку, виник дефіцит якісного буряка. Наразі її продають уже по 18-25 гривень за кілограм. Це в середньому на 38% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Наразі буряк в Україну імпортує здебільшого Польща. Однак у зв'язку з подорожчанням палива та логістики, її вартість також злетіла. На даний момент ціна популярного овоча вже вдвічі, ніж на початку червня минулого року.

Експерти пояснюють таку цінову різницю початком масового продажу буряків нового врожаю, який у 2021-му розпочався наприкінці травня. Наразі українські фермери не можуть запропонувати овоч у потрібному обсязі. Також немає можливості привозити продукцію із Херсонської області, тимчасово окупованої росіянами.

Російсько-українська війна вплинула на ціни у всьому світі. У багатьох регіонах закінчуються торішні запаси. Жителі різних країн помітили зростання вартості продуктів харчування, зокрема зерна.

Раніше ми повідомляли, скільки в Україні зараз коштує борщ з м'ясом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ