Черешня цього року після окупації Мелітополя стала дефіцитним товаром. Її називають вітамінною бомобою через кількість корисних речовин у своєму складі. Півкілограма соковитої літньої ягоди забезпечує організму добову норму вітаміну С, а також безліччю інших корисних елементів. Дослідники розповіли, чому варто побалувати себе черешнею цього сезону.
Черешню в даний момент точно не можна назвати доступною. У магазинах та на ринках її вартість досягає рекордних позначок. Дрібнішу і кислішу можна купити і за 35 гривень за кілограм, а за велику і солодку доведеться віддати близько 150-200 гривень. "Роззоритися" на ягоду все ж таки є сенс, тому що:
- Черешня сприятливо впливає на зір. У ній у 20 разів більше бета-каротину, що покращує зір, ніж у полуниці та чорниці.
- Мелатонін, який міститься черешні, відповідає за регуляцію сну. Вживайте ягоду і спіть як немовля!
- У черешні багато натурального цукру - вона є безцінним джерелом енергії. У вас точно покращиться настрій після порції ягоди.
- Вітамін А та ретинол покращують стан шкіри. Ці елементи допомагають організму позбавлятися токсинів і шлаків.
- У черешні 114 антиоксидантів, зокрема антоціани та кверцетин. Завдяки їм ягода є чудовим засобом для профілактики раку.
- У черешні багато калію та саліцилової кислоти. Вона буде корисна людям, які страждають від подагри, артриту та ревматизму. Саліцилова кислота та антоціани мають знеболювальну дію.
- Ягода завдяки високому вмісту клітковини покращує травлення та допомагає знизити рівень холестерину.
- Темна черешня покращує роботу мозку завдяки тим самим антоціанам. Поліфеноли ягоди допомагають покращити пам'ять.
- Флавоноїди та каротиноїди покращують згортання крові, зміцнюють стінки судин і служать профілактикою утворення тромбів. Завдяки високому вмісту заліза черешню рекомендують використовувати при анемії.
Нагадаємо, яку черешню та за якими цінами продають на столичних ринках.