На прилавках українських магазинів представлена величезна кількість різновидів соняшникової олії. Зустріти можна пляшки з написом "Перший віджим", "Без консервантів і барвників", "З вітамінами А і Е" або "виморожена". Довіряти варто далеко не всім вказівкам на упаковці, а підходити до вибору соняшникової олії слід дуже серйозно і уважно.
Відмовтеся від покупки, якщо в пляшці соняшникова олія виглядає мутною. Це свідчить про те, що перед вами фальсифікат або продукт, який неправильно зберігали. В соняшниковій олії допускається невеликий осад, в ньому містяться фосфоліпіди, які омолоджують клітини людського організму.
Написам "Олія без консервантів і барвників" на пляшці з рафінованим продуктом довіряти не варто, в соняшникову олію в принципі ніхто не стане додавати консерванти, оскільки вона не псується. Та й барвники в ній не розчиняються.
"Перший віджим" - це не більше ніж маркетинговий хід для залучення уваги споживачів. Насправді нерафінована соняшникова олія завжди видобувається з насіння за допомогою першого віджиму. Рафінована соняшникова олія отримується шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Немає нічого дивного в тому, що соняшникова олія містить вітаміни А і Е, в нерафінованому продукті вони присутні завжди.
Маркування "виморожена" означає, що перед вами нерафінована соняшникова олія, яку піддавали процедурі виморожування. В результаті виходить та ж сама корисна і смачна олія, але з менш вираженим запахом. "Холодне пресування" - дуже важливе маркування, воно позначає, що олію отримали при низьких температурах, тому в ній збереглася максимальна кількість корисних речовин.
Завжди купуйте соняшникову олію, яка в магазині зберігається в більш темному місці. Чим темніше вітрина, тим краще зберігається продукт. Не полінуйтеся дістати пляшку з далекого ряду, під стінкою. Яскраве світло, в тому числі і штучне, псує якість як нерафінованої, так і рафінованої олії.
Намагайтеся купувати максимально свіжу олію, чим менше залишається часу до закінчення терміну придатності, тим вище буде показник перекисного числа, такий продукт набуває прогорклого смаку.
Дізнайтеся також, як відрізнити якісне згущене молоко від фальсифікату.