Екзотичні фрукти, а особливо ананас – це важлива частина частування до Нового року та Різдва. Якщо з апельсинами та виноградом все більш-менш зрозуміло, там якість фрукта можна визначити візуально, то з ананасами все набагато складніше.
Щільна шкірка ананаса приховує ступінь зрілості плода, його соковитість та аромат. Якщо фрукт перезрів, то під його шкіркою можуть початися процеси гниття, в яких швидко розмножуються бактерії та грибки.
Перше, на що слід звернути увагу при виборі ананаса, це колір, форма, стан плодоніжки та зеленої верхівки. Найсмачніші ананаси мають овальну форму, плодоніжка має бути сухою, а зелена "шапка" – густою і не менше 10-12 см у довжину, але не більше 20 см.
Придивіться до шкірки, у смачного та соковитого ананасу жовто-коричневі лусочки мають трохи підсохлі кінчики. Зелена шкірка – вірна ознака, що ананас ще зелений, а бура та бордова свідчить про перезрілість.
Далі необхідно постукати по шкірці ананаса, якщо ви почуєте глухий і глибокий звук, то плід буде стиглим та солодким. Порожній звук – ознака недозрілості. При натисканні на шкірку вм'ятина має швидко відновлюватися, якщо цього не відбувається, отже, м'якоть ананаса почала гнити.
Якщо всі етапи перевірки ананас пройшов, залишилося ще понюхати. Якісний стиглий ананас видає тонкий фруктовий аромат. Занадто інтенсивний або різкий запах говорить про перезрілість плода та початок процесу бродіння в м'якоті. Відсутність аромату має насторожити, такий фрукт або зовсім зелений, або був рано зірваний і дозрівав у дорозі. У жодному разі купувати такий ананас не можна, він не буде соковитим, смачним та ароматним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вибрати смачні та солодкі мандарини. Які зовнішні ознаки слід звернути увагу?