Today.ua

Кільцева гниль картоплі: як розпізнати та боротися з небезпечним захворюванням

Уражені кільцевою гниллю бульби картоплі зовні виглядають, як звичайна картопля, але якщо її розрізати, можна побачити темне кільце на зрізі. Захворювання вражає як бульби, а й коріння і стебла рослини, боротися з ним досить складно.

Перші ознаки кільцевої гнилі картоплі можна помітити по стеблах, що засихають, під час цвітіння. Стебла в'януть, а потім швидко падають на землю. За інших захворювань стебла продовжують стояти.

У уражених кільцевою гниллю кущів картоплі жовтіє і скручується листя, між прожилками з'являються кольорові цятки. Сам кущ погано росте, тому залишається низьким, коли інші поряд з ним вже набагато вищі та розкидніші. Щоб захистити посадки картоплі від кільцевої гнилі, необхідно намагатися вибирати сорти, які є стійкими до захворювання. При виявленні уражених кільцевої гниллю кущів слід тут же видалити їх з ділянки і знищити.

Найкраща профілактика кільцевої гнилі - дотримання сівозміни. На одній грядці картоплю можна вирощувати один раз на три-чотири роки.

Нагадаємо, з'явився сорт картоплі, яка не боїться морозів та дає відмінні врожаї. Бульби відрізняються чудовими смаковими якостями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ