Питання із сіллю під час війни в Україні стало рубом. Попри те, що з полиць зникла сіль від підприємства "Артемсоль", багато хто злякався, що її не буде зовсім. Крім того, що на прилавках магазинів є сіль від інших виробників, робити консервацію можна без цієї приправи, яку, між іншим, називають "білою смертю". Євген Клопотенко розповів, як законсервувати огірки та помідори без солі.
Для цього знадобиться лише томатна паста. До того ж така консервація буде кориснішою.
Наприклад, для консервації огірків можна використати звичайний томатний кетчуп. Також його можна замінити на соєвий соус.
Складові:
- 3-4 огірки
- 100 мл оцту
- 200 мл води
- 1 ч. л. цукру
- 2 ст. л. кетчупу
- Спеції на смак
Спосіб приготування:
- Проварюємо огірки.
- Кетчуп змішуємо з цукром та оцтом.
- Додаємо заправку до огірків.
- І закочуємо в банки.
Помідори можна законсервувати у власному соку. Для цього овочі варимо у воді протягом 10 хвилин, стерилізуємо банки в духовці або мікрохвильовій печі. Гарячі помідори пересипаємо в банки, заливаємо та закриваємо.
"Не потрібно ні солі, нічого. Тут є кислота, яка все консервує", - наголосив переможець кулінарного шоу "МастерШеф".
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які спеції можуть замінити сіль у раціоні: поради щодо приготування корисних страв.