Сіль під час війни стала стратегічним продуктом, який українці почали запасати на кілька місяців. У результаті через ажіотаж товар зник з магазинів. Незабаром багато хто робитиме запаси на зиму і консервуватиме продукти. Експерти пояснили, чи можна використати замінники кам'яної кухонної солі.
Люди почали розкуповувати сіль, дізнавшись про закриття найбільшого підприємства в Україні з її виробництва – "Артемсолі" - в країні розпочався ажіотаж через продукт. У торгових мережах, де ще залишився товар, ціни на нього злетіли у кілька разів. Фахівці запевнили, що для консервації можна використовувати морську сіль. Вона підходить для закруток, як і кам'яна. Щоправда, вартість значно вища.
Відзначено, що у морської солі є ряд переваг перед "молодшою сестрою": у людини не утворюватимуться набряки, спричинені застою рідини в організмі. У ній містяться десятки корисних мінеральних речовин - кальцій, магній, калій, цинк, залізо, йод, мідь, бром та інші, важливі для здоров'я. Краще використовувати для заготівлі сіль великого помолу.
У морській солі набагато менше шкідливого нерозчинного осаду, що допомагає зберігати консервацію довше. Господині побоюються використовувати для консервування йодовану сіль – з цим пов'язані багато страшилок наших мам та бабусь. Однак на практиці все значно краще. Це така сама кухонна сіль, тільки збагачена йодом. Її вживання допомагає у профілактиці хвороб щитовидної залози.
Нагадаємо, як законсервувати огірки без солі за рецептом відомого кулінара Євгена Клопотенка.