З метою здешевлення кінцевого продукту виробники, крім молочного жиру, додають у твердий сир рослинні замінники, які часто небезпечні для здоров'я людини. Перевірити наявність у сирі пальмової та інших видів жирів можна в домашніх умовах за допомогою мікрохвильової печі.
Відріжте скибочку сиру і покладіть її на тарілку. Відправте в мікрохвильову піч на 30-40 секунд, залежно від потужності пристрою. Станом розігрітого сиру ви легко зможете визначити його якість.
Якщо скибочка твердого сиру після розігріву в мікрохвильовій печі стала рідкою і розтеклася у вигляді безформної калюжі, то ви придбали фальсифікат, який частково або повністю складається з рослинних жирів і різних добавок.
Не забувайте перевіряти якість сиру ще у магазині до покупки. Найдешевший сир, найімовірніше, виявиться сирним продуктом з високою часткою рослинних жирів.
Дізнайтеся також, як перевірити якість вершкового масла у домашніх умовах. Для виявлення фальсифікату знадобиться лише невелика кількість горілки.