Today.ua

Названі програми, які таємно записують усі розмови у квартирі власника

Факт, що деякі програми на смартфонах включають мікрофон і записують всі звуки, встановили вчені США. Небезпечні програми працюють на базі iOS, Android, Windows, Mac.

Група дослідників з Університету Вісконсін-Медісон (США) вивчила специфіку роботи 223 додатків для смартфонів, які використовують для проведення відеоконференцій. Один з учасників дослідницької групи Кассем Фаваз пояснив, що його брат помітив індикатор мікрофона на смартфоні під час участі у відеоконференції, хоча спочатку мікрофон був вимкнений.

Щоб перевірити, чи деякі програми можуть самостійно запускати роботу мікрофона на пристрої, вчені перевірили найпопулярніші програми Zoom, MS Teams/Skype, Google Meet, Discord, Cisco Webex і більше двох сотень подібних.

Результати вивчення роботи цих програм виявилися несподіваними. Багато перевірених програм для відеоконференцій здатні таємно включати мікрофон на пристрої, записувати розмови і передавати отримані дані на сервер.

"У переважній більшості випадків, коли ви відключаєте запис, ці програми не відмовляються від доступу до мікрофона. Це проблема. Коли ви відключені, ви не очікуєте, що ці програми будуть збирати дані", - розповів Кассем Фаваз.

Дослідники з'ясували, що популярні програми відеоконференцій можуть збирати дані про користувачів, записувати всі розмови в приміщенні, де знаходиться пристрій. Вченим вдалося визначити характер звукової активності із середньою точністю 82%. Це означає, що подібні програми цілком можуть перетворити будь-який смартфон, на якому вони встановлені, на пристрій, що прослуховує.

Американські дослідники пропонують розробити доступні програмні інструменти, щоб користувачі могли вручну вмикати та вимикати мікрофони на смартфонах.

Нагадаємо, в Україні запустили новий додаток, який дозволяє перевірити та встановити особу людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ