Today.ua

Великдень 2022: дата святкування, основні традиції та заборони

Віруючі завжди завчасно готуються до одного з найбільших релігійних свят – Світлого Христового Воскресіння або Великодня. 2022 року дата святкування випала на квітень.

Великдень у 2022 році для католиків настане – 17 квітня, для православних християн – 24 квітня. Святу супроводжують безліч найважливіших всім віруючих традицій, тому готуватися слід заздалегідь. До Великодня віруючі дотримуються 7-тижневого Великого посту.

За кілька днів до свята роблять генеральне прибирання в будинку та у дворі, обов'язковим вважається вимити вікна та повісити чисті штори. За традиціями, що склалися століттями, напередодні Христової Неділі слід обов'язково піти в храм, відстояти нічну службу. Вранці пройде обряд освячення пасок та фарб, після чого віруючі вирушають додому, щоб сісти за святковий стіл всією сім'єю. Крихітки освячених у церкві великодніх продуктів не можна викидати. Їх необхідно згодувати птахам, щоб у будинку весь рік був достаток.

Протягом усіх трьох днів святкування Великодня заборонено займатися фізичною працею, вдаватися до смутку, сваритися, сквернословити. Також церква забороняє проводити обряд вінчання та відвідувати цвинтар.

Нагадаємо, раніше синоптики розповіли, яка погода встановиться в Україні на Великдень. Українців попередили про різкі перепади температури повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ