Today.ua

Чому потрібно боротися з кульбабами на городі: названо одну дуже важливу причину

Мало, хто знає, але ця мила жовта квіточка, яка перетворюється на дивовижну пухнасту рослину, - це бур'ян. І він несе шкоду та небезпеку всьому врожаю. Досвідчені городники розповіли, як треба боротися із цією рослиною і чому.

Чому потрібно боротися з кульбабами на грядці?

Враховуючи, що бур'ян не несе ніякої користі городу, то й кульбаба теж. Хіба що на неї приємно дивитись.

Головна проблема в тому, що ця рослина розмножується дуже швидко, стрімко і на велику відстань. "Парашути" кульбаби розлітаються на кілька метрів, потрапляють у ґрунт і починають проростати. Якщо упустити цей момент, то бур'янів буде дуже багато і вони занапащають урожай - адже ви бачили розмір кореня кульбаби?! Його довжина може досягати до 60 см - така рослина цілком може занапастити рослину по-сусідству.

Боротися через це з цим бур'яном досить складно, тому що якщо пропустити хоча б одне стебло, на грядці знову з'явиться нова кульбаба.

Як позбутися кульбаб на городі?

Перший спосіб – ручний. За допомогою будь-якого садового інструменту потрібно раз-два на тиждень скошувати всі кульбаби (важливо це робити до появи квітки, а найголовніше до дозрівання насіння) і прибирати їх з грядки. Так рослина стане слабшою і перестане рясно рости.

Другий спосіб – гербіциди. Обирати потрібно післясходові гербіциди і обробляти бур'яни у фазі прикореневого листя, поки на них не дозріє летюче насіння. Вибираючи засіб у магазині, переконайтеся, що він не загубить інші культури на грядці.

Як запобігти появі кульбаб на городі?

Цей процес доведеться розпочати вже восени після збирання врожаю. Город потрібно перекопати і засіяти травою. Навесні город потрібно буде ще раз перекопати, мульчувати грядки та клумби. Після посадки городу систематично його пропалювати. По можливості знищуйте кульбаби, які знаходяться у зоровій досяжності поряд із городом (перед будинком, на сусідній ділянці).

Нагадаємо, експерти розповіли, коли потрібно саджати картоплю у 2023 році, щоб зібрати добрий урожай – до Великодня чи після.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ