Today.ua

Різдвяний піст 2021: дати та головні традиції важливого періоду для всіх віруючих

Православні християни готуються до початку одного з найвідповідальніших для кожного віруючого періоду в році. Різдвяний піст є другим за важливістю після Великого посту.

Різдвяний піст розпочнеться у неділю, 28 листопада 2021 року, а завершиться у день святкування Різдва Христового – 7 січня 2022 року. Різдвяний піст – це час, коли кожен віруючий не тільки свідомо обмежує себе в їжі, але й замислюється над духовністю, підносить молитви про прощення гріхів, очищається від недобрих думок і почуттів.

Сорокаденний Різдвяний піст не такий суворий, як Великий. Він також передбачає повну відмову від їжі тваринного походження. Тільки в деякі дні Церковний статут дозволяє їсти рибу. Під повну заборону під час посту потрапляють м'ясні та молочні продукти, яйця, вершкове масло, здобна випічка, алкоголь. У певні дні дозволяється їсти лише сирі продукти рослинного походження. Меню в Різдвяний піст може складатися з овочів, фруктів та зелені, грибів, круп, горіхів. Можна їсти хліб, мед та сухофрукти, ягоди. У каші, супи та салати дозволяється додавати сіль та рослинне масло.

У суботу, неділю, а також у день Введення Пресвятої Богородиці та день святого Миколая Чудотворця Церковний статут дозволяє готувати страви з риби.

Нагадаємо, синоптики оприлюднили прогноз погоди на новорічні свята для всіх регіонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ