Today.ua

Страсний тиждень: що обов'язково потрібно зробити і що заборонено в останні сім днів перед Великоднем

Останній тиждень перед Великоднем названий Страсним. Саме на ці дні припадають найсуворіші обмеження для віруючих, а також у цей час відбуваються головні приготування до Світлого Христового Воскресіння. Страсний тиждень – це час, коли прийнято щодня вдаватися до спогадів про останні дні земного життя Ісуса Христа, його розп'яття і смерть.

У Великий понеділок Ісус Христос перебував у Вітані і прокляв безплідну смоковницю, яка символізувала душу, яка не розкаялася в гріхах. У цей день необхідно навести лад у будинку та у дворі.

Великий вівторок – день, коли Ісус виголосив пророцтво про зраду Юди та зречення Петра. Віруючі цього дня працюють на городі, а також готують вбрання до Великодня.

Велика середа - Іуда Іскаріот всього за 30 срібників зрадив Ісуса Христа. Цього дня прийнято сповідатися у церкві. Після приходу додому слід завершити приготування до свята.

Великий чи Чистий четвер – день перед розп'яттям Христа, коли відбулася Тайна вечеря. Цього дня стирають одяг, купаються. Вважається, що омивання тіла у Чистий четвер змиває не лише тілесний бруд, а й гріхи. Господині печуть великодні паски. Страсна або Велика п'ятниця – день скорботи перед Великоднем. Цього дня Ісус Христос був розіп'ятий на хресті заради спокути гріхів людства. Цього дня заборонено працювати по дому та займатися рукоділлям, також під суворою забороною будь-які розважальні заходи та лихослів'я.

У Велику суботу дух Спасителя спустився в пекло та вивів душі праведників. У храмі Гробу Господнього в Єрусалимі в суботу сходить Благодатний вогонь. У кожному будинку господині готують частування для великоднього столу та фарбують яйця.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які продукти покласти до великоднього кошика. Що потрібно обов'язково освятити до церкви на Великдень?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ