Today.ua

Три Спаса - 2021: дати і найважливіші традиції святкування Медового, Яблучного і Горіхового Спаса

Традиційно в серпні Православна церква відзначає три великих і шанованих свята. Медовий, Яблучний і Горіховий Спас святкують в певні дні і обов'язково дотримуються найважливіших звичаїв, щоб в будинку весь рік панували достаток, здоров'я і щастя.

Медовий Спас відзначають 14 серпня. У цей день дозволялося вперше спробувати свіжий мед з пасіки. Щоб життя було солодким весь рік на Медовий Спас пекли медову випічку і робили медовуху. Мед, зібраний в цей день, вважається самим цілющим. Друга назва Медового Спаса - Маковій, тому що дозріває на полях мак і саме в цей день дрібні чорні зернята стають лікувальними.

Яблучний спас - відзначається 19 серпня. В цей день Бог посилає всім людям благословення, тому парафіяни з самого ранку відправлялися на церковну службу для сповіді і причастя. З цього дня починали їсти яблука, але перед тим, як з'їсти фрукт, слід обов'язково загадати бажання. Горіховий Спас - святкується 29 серпня. Після Третього Спаса починає холоднішати. У цей день традиційно освячують у церквах горіхи. Друга назва свята - Хлібний Спас. З борошна нового врожаю слід спекти хліб. Якщо багато горіхів вродило, то в наступному році буде багатий урожай хліба, говорить народна прикмета.

На Маковея традиційно готують до обіду вареники з маком. Перед подачею обов'язково полийте їх медом нового збору. Тоді весь рік пройде в світі і достатку. Рецепт магічної страви дуже простий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ