Трипільський зелений борщ: старовинний рецепт улюбленої страви древніх жителів України

Автор: Шевченко Лилия

Племена трипільців населяли землі нинішнього українського Поділля в стародавні часи. Ці народи не їли буряки, але варили дуже смачний та ароматний зелений борщ.

Трипільський зелений борщ: старовинний рецепт улюбленої страви древніх жителів України - today.ua

Вінничанка Олена Павлова працює гастрогідом і зуміла відтворити старовинний рецепт унікального борщу. Трипільці варили борщ виключно зелений, коренеплоди буряка вони в їжу не використовували, але додавали в їжу бадилля.

Олена Павлова впевнена, що слово "борщ" походить від слова "збір". Гіпотеза про те, що в давнину варили "борщ" з борщівника, здається українському гіду неправдивою, оскільки ця рослина є отруйною. Таким чином, вінничанка впевнена, що борщ - це був збір всіх трав, які росли навколо житла трипільців.

В казанок з киплячим м'ясним бульйоном клали коріння рослин і дикорослі трави: корінь лопуха, портулак, листя та стебла конюшини, подорожник. Прянощів на території проживання стародавніх трипільців теж було більш ніж достатньо, наприклад, деревій заміняв їм гострий перець. Трипільський зелений борщ: старовинний рецепт улюбленої страви древніх жителів України Для приготування трипільського борщу в домашніх умовах гастрогід радить використовувати молоду кропиву, листя подорожника і кульбаби, дикий топінамбур, очерет звичайний (рогозу), зелень портулаку, яка додасть борщу кислуватого смаку. Коренеплоди слід нарізати середніми кубиками, а зелень подрібнити гострим ножем.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Укренерго запровадило графіки відключення електроенергії у всіх регіонах

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

У трипільський борщ в якості експерименту можна додавати навіть ягоди та фрукти, а також ароматні квіти польових рослин для вишуканого пряного смаку. Заправити борщ бажано збитими яйцями. Подавати трипільський борщ найкраще з домашньою сметаною.

Візьміть також на замітку перевірений рецепт зеленого борщу. Смачна страва для літнього обіду.