Вчені з'ясували, які продукти харчування підвищують або знижують артеріальний тиск

Група вчених з Університету Делавера провели масштабний експеримент, в ході якого вдалося з'ясувати, як ті чи інші продукти харчування впливають на артеріальний тиск.

Вчені з'ясували, які продукти харчування підвищують або знижують артеріальний тиск - today.ua

У дослідженні взяли участь більше сотні добровольців літнього віку, вчені найретельнішим чином вивчили їх харчові звички і вплив раціону на рівень артеріального тиску. Експертам вдалося виявити зв'язок між раціоном людини і проблемами в роботі серцево-судинної системи.

Так, з'ясувалося, що у людей, в раціоні яких було багато солодких продуктів, часто розвивалася гіпертонія. Особливо дана закономірність простежувалася у жінок. Раціон, багатий свіжими фруктами і ягодами, навпаки, сприяє нормалізації артеріального тиску, незалежно від статі.

Вчені вважають, що всього 200-300 грам свіжих плодів в щоденному меню дозволяє зберегти здоров'я серцево-судинної системи. Вчені з'ясували, що при частому вживанні в їжу продуктів, багатих цукрами, рівень глюкози в крові значно зростає, паралельно стимулюється вироблення «поганого» холестерину, який осідає на стінках судин. В результаті, кров стає густішою, а просвіт в судинах і артеріях зменшується, це дає більше навантаження на серце, якому все складніше і складніше стає качати кров.

До аналогічних наслідків веде також надмірне вживання солі, яка утримує в організмі рідина, відповідно, обсяг крові збільшується, відбувається вимивання солей. Що теж веде до розвитку гіпертонії.

Вчені з'ясували, які продукти харчування підвищують або знижують артеріальний тиск Таким чином, висновки вчених показали, що одними тільки ліками боротися з гіпертонією не можна. Для початку необхідно налагодити правильний режим харчування і збалансувати меню.

Обов'язково слід включити в раціон свіжі ягоди і фрукти, цільнозернові крупи, темний шоколад, сир тофу, молочні продукти, бобові та овочі темно-зеленого забарвлення. Необхідно відмовитися від куріння і вживання алкоголю, скоротити споживання цукру і солі, уникати стресів. В меню також повинні бути продукти багаті калієм: банани, горіхи, батат, свіжа зелень.

Поліпшити стан серцево-судинної системи і нормалізувати артеріальний тиск допоможуть регулярні заняття спортом зниження маси тіла (якщо є зайва вага).

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що для нормальної роботи серцево-судинної системи людського організму потрібно більше вживати в їжу молочних продуктів.