Today.ua

В Україні продають фальсифікований чай: як підробляють листову і пакетовану заварку

Найчастіше в Україні підробляють пакетований зелений і чорний чай з добавками або без. Це набагато простіше, ніж фальсифікувати листовий продукт.

Фальсифікованим вважається чай, при виробництві якого використовувалися різні методи підміни. Наприклад, продаж низькосортного чаю за ціною елітного теж є порушенням закону, оскільки це прямий обман споживачів. Але це ще не найгірший варіант підробки чаю. Гірше, коли покупець платить гроші за небезпечний для здоров'я продукт, збагачений шкідливими смаковими добавками і ароматизаторами.

Щоб не придбати в магазині небезпечний фальсифікат чаю, уважно прочитайте, що написано на упаковці. Країна-виробник повинна відповідати дійсності. Чай виробляють і експортують держави Африки, Індія, Китай, Грузія. Шрі-Ланка, Індонезія і Азербайджан. Якщо вказано іншу державу, то вас відверто обманюють.

Справа в тому, що країни-реекспортери - США, Голландія, Данія і Німеччина хоч і не підробляють чай, але часто займаються його перепакуванням. Азіатський чай низьких сортів засипають в красиві коробки і продають за захмарними цінами. На упаковці обов'язково повинні бути присутніми знаки якості країн-виробників, а також контакти експортера, сорт чаю і термін придатності (не більше 3 років). У якісному листовому чаї все листочки повинні бути однакового розміру, без уламків стебел і черешків.

Якщо потерти в руці чайний лист, він не повинен розсипатися в пил. Багато піни утворюється при заварюванні простроченого чаю, пити такий напій не варто, оскільки він отруйний для печінки.

Якщо залити холодною водою листовий чай або чайний пакетик, рідина повинна бути прозорою. Якщо вода стала коричневою, це свідчить про те, що в заварку додані барвники.

Дізнайтеся також, як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ