Today.ua

Вербна неділя 2021: дата свята, народні традиції і прикмети

Один з головних, двунадесятих свят в Православ'ї - Вербна неділя присвячений спогаду урочистого в'їзду Ісуса Христа в Єрусалим. У цей день віруючі дотримуються важливих традицій, щоб зберегти здоров'я і щастя на весь рік.

Вхід Господній в Єрусалим або Вербну неділю 2021 випадає на 25 квітня. Свято відзначають у 6-у неділю Великого посту, рівно за тиждень до Великодня. Згідно переказам, описаним у всіх чотирьох Євангеліях, Ісус Христос після того, як воскресив праведного Лазаря, в'їжджав в Єрусалим верхи на ослі. Але народ зустрічав його як царя, обсипаючи шлях Спасителя квітами, дорогим одягом і пальмовим гіллям.

За кілька днів до Вербної неділі слід зрізати і поставити в воду кілька гілочок верби. Це дерево розпускається одним з перших, тому його обрали в якості заміни пальмових гілок, які у нас не ростуть.

Напередодні Вербної неділі слід піти на вечірню службу до церкви, під час ранкової служби гілочки верби освячуються. По поверненню додому вербою прикрашають ікони, вважається, що рослина захистить від хвороб і бід господарів протягом всього року.

У цей день заборонено злитися, заздрити і сваритися, не можна також відмовляти в проханнях іншим людям. Фізична праця і рукоділля також під забороною.

Триває Великий піст, а після Вербної неділі настане Страсний тиждень, це означає, що веселі і галасливі розваги, розпивання алкоголю слід відкласти. Саме час подумати про вічне, подбати про свою моральність, чесність і про духовність.

Якщо на Вербну неділю встановилася гарна погода, то варто очікувати відмінних урожаїв фруктових дерев. Вітер - до холодного літа, а заморозки - до поганих урожаїв пшениці.

Дізнайтеся також, як буде проходити святкування Пасхи 2021 року в період посилення карантинних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ