Today.ua

Простий рецепт закваски з борошна й води та ситного хліба з неї

Під час війни в Україні не вистачає багато продуктів. У багатьох містах з полиць магазинів зникли дріжджі для приготування хліба. Але завжди є вихід – закваска. Більше того хліб на заквасці корисніший, краще засвоюється і надовго дарує почуття ситості.

Існує 5-денне приготування закваски, але найкраще підгодовувати її 6-7 днів, але найсильніше вона стає через два тижні. Найкраще готувати закваску на 50% з пшеничного на 50% з житнього борошна, але через брак можна обмежитися однією.

Не зайвим буде додати в закваску сушені на сонці родзинки, не оброблені хімікатами. Від цього продукт стане лише сильнішим.

Закваска з борошна та води

Спосіб приготування:

День 1

Змішуємо 20 г борошна та 20 г води кімнатної температури у високій скляній банці (1-2 літри), прикриваємо кришкою або хусткою, щоб закваска могла дихати. Залишаємо на добу на столі.

День 2

Додаємо в закваску ще 20 г борошна та 20 г води. Перемішуємо та залишаємо на добу.

День 3

Проробляємо те саме.

День 4

На четвертий день у закваски повинен з'явитися певний кислий запах, що нагадує запах кефіру, квашеної капусти або огірків.

До закваски додаємо 40 г борошна та 40 г води та залишаємо на 12 годин. Вона має зрости, щоб визначати її зростання, краще ставити на банку позначки маркером.

День 5

З суміші, що підросла, беремо 40 г закваски, додаємо 40 г борошна і 40 г води - залишаємо на 12 годин. На ніч підгодовуємо ще раз, додаючи 40 г води та 40 г борошна.

День 6-7

Потрібно перевірити, як працює закваска. У 15 г закваски додаємо 75 г борошна та 75 г води. Хороша закваска за 4-8 годин має зрости вдвічі. Якщо в будинку немає опалення, процес зростання збільшується вдвічі. Якщо тісто збільшилося у розмірі, то закваска готова – її можна зберігати 2-3 місяці в холодильнику. Перед приготуванням її треба розбудити, залишивши при кімнатній температурі (якщо вдома тепло) приблизно на 1 годину.

Хліб на живій заквасці – простий рецепт

Спосіб приготування:

  1. Перед приготуванням дістати 100 г закваски, підгодувати її мукою і залишити в теплі.
  2. Кип'ячену воду, що остигнула до кімнатної температури, змішати із закваскою. Замісити тісто і добре вимісити. Дати настояться під рушником близько двох годин.
  3. Витягуємо край тіста з однієї сторони і складаємо на одну третину усередину. Через годину потрібно повторити те саме тільки з іншого боку. І так із двох інших сторін. Дати настоятись тісту 30 хвилин.
  4. Сформувати буханець, присипати форму борошном, залишити на ніч у холодильнику. Перед приготуванням дістати годину.
  5. Потім виготовляти хліб у хлібопічці чи духовці. Викласти буханець на пергамент у каченицю, надрізати зверху, накрити кришкою. Випікати у розігрітій до 240 градусів протягом 20 хвилин. Після чого відкрити кришку і випікати ще 12-16 хвилин.
  6. Дістати з духовки та остудити на решітці.

Нагадаємо, раніше ми пропонували приготувати швидкий рецепт пиріжків з капустою без яєць та вистоювання тіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ