Полуничний джем без термообробки може стати гідною альтернативою пересолодженому полуничному варенню, яке змушені були готувати наші прабабусі через те, що в них не було холодильників. А зараз зовсім не обов'язково переварювати свіжі ягоди до "скляного" стану. Адже можна абсолютно без варіння зробити заготівлю на зиму, яка збереже і смак, і колір, і аромат свіжої полуниці.
Полуниця – одна з найулюбленіших сезонних ягід українців. По-перше, через те, що вона перша в сезоні. По-друге, вона має приємний кисло-солодкий смак, який задовольнить навіть найвибагливішого гурмана. По-третє, у ній немає цих бридких (бр-р-р!) личинок, які так люблять селитися в черешні. Тому її можна їсти, не розглядаючи кожну ягоду "під мікроскопом". І по-четверте, приголомшливий полуничний аромат може звести з розуму будь-кого.
На жаль, усі давно відомі методи консервації полуниці здатні лише частково зберегти неповторний смак та аромат цієї ягоди. Втім, один спосіб усе ж є. Потрібно приготувати полуничний джем без термообробки – із сирих ягід. Завдяки подрібненню ягід полуниці до однорідної маси та змішуванню її з цукром вдається досягти природної консервації ягід. Такий джем може зберігатися в холодильнику, принаймні, до нового року. Втім, навряд чи він простоїть у вас так довго. Набіги домочадців на банки з цією смакотою не припиняться, поки джем не закінчиться.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Інгредієнти для полуничного джему:
- 1 кг полуниці,
- 1,2 кг цукру.
Технологія приготування
- Перебираємо полуницю, відокремлюючи від неї зелені хвостики та викидаючи зіпсовану.
- Складаємо відібрані ягоди в глибокий чистий та сухий посуд (каструлю), з таким розрахунком, щоб туди помістився цукор і залишився запас вільного простору по висоті.
- Подрібнюємо полуницю блендером. Якщо немає блендера, то можна потовкти і звичайним товкачем, але це гірше. Товкачем не вдасться подрібнити ягоди до однорідної маси, а тому шматочки полуниці можуть забродити. Тому все ж таки краще скористатися блендером. Маса має вийти однорідною, без грудочок.
- Додаємо в цю полуничну масу цукор. Краще не висипати його відразу весь, а додавати частинами, щоби можна було рівномірно розмішувати його з полуницею. Розмішувати також слід блендером. Так цукор більш рівномірно розподілиться по об'єму і швидше розчиниться.
- Коли весь цукор розчиниться – полуничний джем готовий.
Після цього можна дати ще трохи йому постояти в каструлі до повного розчинення цукру і потім розфасувати по стерильних сухих банках. Розфасовані та закупорені банки відправляємо в холодильник, де вони й "житимуть" до повного "знищення".
Нагадаємо, у полуничний сезон можна побалувати своїх домашніх сирною запіканкою з полуницею. Щоправда, вона має одну серйозну ваду: з нею ви забудете про свою дієту.