Серпень - час, коли в садах дозріває щедрий урожай плодів, надихаючи багатьох на сміливі кулінарні експерименти. Втім, яблучний пиріг "Чайна троянда" експериментом назвати не можна, адже він уже завоював гідне місце в серцях багатьох гурманів.
Цей яблучний пиріг ідеально підійде до другого, Яблучного, Спасу, який християни східного обряду відзначають 19 серпня. Ароматний і красивий пиріг, який дійсно формою нагадує розкішну чайну троянду, прикрасить собою будь-який святковий стіл.
Інгредієнти для яблучного пирога "Чайна троянда":
- борошно - 280 г;
- сухі дріжджі - 8 г;
- молоко тепле (будь-якої жирності) - 120 мл;
- масло вершкове - 70 г;
- цукор - 40 г;
- сіль - щіпка;
- солодкі яблука - 2-4 штуки (залежно від величини плодів);
- цукрова пудра і кориця - до смаку.
Для змащення пирога:
- яйце куряче - 1 шт;
- молоко - 10 мл.
Послідовність приготування яблучного пирога
У невеликій стакан вливаємо 10 мл молока, висипаємо туди дріжджі і додаємо 10 грамів цукру (це приблизно 1 чайна ложечка). Перемішуємо це все і залишаємо на 5 хвилин.
Популярні зараз
Тим часом, просіюємо борошно в миску для замішування тіста. Додаємо туди злегка розм'яклого вершкового масла, порізаного шматочками. А потім вливаємо туди дріжджову суміш і молоко, що залишилося. Туди ж відправляємо цукор, що залишився, і дрібку солі.
Замішуємо тісто і, накривши миску харчовою плівкою, залишаємо підходити. Орієнтовно на цей процес знадобиться півтори години.
Тим часом готуємо яблука для пирога. Миємо їх і чистимо від скоринки (можна і не чистити - це на любителя).
Тісто, що підійшло, ділимо на дві частини і розкочуємо обидві в прямокутники (звичайно, ідеальними вони не вийдуть, але і ми з пирогом не маємо наміру робити геометричних обчислень).
Розрізаємо одержані прямокутники на смужки шириною 1,5-3 сантиметри. Ширина смужок буде фактично висотою нашого пирога. Тому, хто хоче трішки вище, то й смужку потрібно трохи ширшу.
Форму для випічки встеляємо пергаментом по дну і по бортику. Потім по бортику розміщуємо смужку тіста (вертикально) і кладемо уздовж неї часточки яблука. Потім знову, вже за цими яблукам, укладаємо вертикально ще одну смужку тіста і знову укладаємо яблука. Таким чином у формі повинні чергуватися кільця: одне з тіста, інше - з яблук. Так продовжуємо, поки не дійдемо до центру і не заповнимо всю форму. Далі форму з пирогом ставимо в тепле місце хвилин на 10. Коли тісто трохи підійшло, змащуємо зверху пиріг збитою яєчно-молочною сумішшю і злегка присипаємо цукром. Якщо яблука кислуваті, то цукру можна трохи більше. Втім, це все на любителя.
Підготовлений пиріг ставимо в духовку і випікаємо 40-45 хвилин.
Вийнявши його з духовки, посипаємо цукровою пудрою і корицею. Знову, ж кількість посипання - за смаком.
Все! Остиглий яблучний пиріг можна подавати до святкового столу. Втім, і не до святкового "Чайна троянда" також підійде. Цей витвір мистецтва здатний прикрасити будь-який стіл і створити атмосферу свята.
Нагадаємо, любителям яблучних пирогів також обов'язково слід скуштувати шарлотку з яблуками без соди.