Today.ua

Квашена капуста може завдати шкоди організму: кому варто від неї відмовитися

Квашена капуста - продукт не лише демократичний за ціною, але й душе корисний. Проте, крім безсумнівної користі для організму, вона може завдати йому і шкоди. А в деяких випадках цей продукт взагалі категорично протипоказаний.

Про користь квашеної капусти

Про користь квашеної капусти написано вже стільки, що, мабуть, немає людини, яка  не чула би про це. Цей невигадливий продукт є справжнім джерелом вітамінів. Вітамін С, а також всі вітаміни з палітри В у ньому присутні. Квашена капуста також містить такі незамінні для організму елементи, як залізо, цинк, селен, кальцій, калій, натрій, фосфор і йод. Тому порція квашеної капусти може легко замінити хитрі вітамінні комплекси і біодобавки.

Та все ж, деяким людям слід вживати її з обережністю, а в певні періоди, то й зовсім забути про існування такого продукту.

Кому квашена капуста шкідлива

Виявляється, цей продукт може бути небезпечний для гіпертоніків. Сіль, яка міститься в квашеній капусті, може затримувати рідину в організмі і спровокувати набряки.

Крім того, капусту в квашеному (та й не лише в квашеному) вигляді не рекомендують людям, які страждають на ентероколіт та інші захворюваннями кишечника. Цей продукт може спровокувати здуття живота і метеоризм. І це ще - у кращому випадку. У гіршому - може статися загострення хвороби.

Квашена капуста протипоказана також тим, хто страждає на панкреатит. Людям із захворюваннями підшлункової залози не можна також вживати капусту і в сирому вигляді. Їм дозволено її є лише в тушкованому або вареному вигляді, та й то не більше 100 грамів на день. Крім того, її не рекомендують тим, хто переніс операцію на шлунково-кишковому тракті. Особливо - в період післяопераційної реабілітації. Коли все заживе, то потроху можна вводити квашену капусту у свій раціон, проте налягати на неї все ж не варто. Все-таки, цей продукт містить грубі харчові волокна, які важко перетравлюються.

З цієї ж причини не варто давати її в їжу дітям до двох років. Їхні шлуночки ще не пристосовані до перетравлювання такої їжі.

Не варто її включати в свій раціон і людям, які знаходяться в стадії загострення захворювань органів травлення. Йдеться про виразкові хвороби, загострення панкреатиту, гастрити і гастродуоденіти.

Крім того, квашена капуста протипоказана людям, які страждають на синдром подразненого кишечника і виразковий коліт. Вона містить високу концентрацію продуктів молочнокислого бродіння, і тому краще таким хворим від неї утриматися, кажуть лікарі.

Не варто її вживати в їжу і матерям у пероід грудного вигодовування, особливо в перші місяці годування. Вона може викликати у малюка шлункову кольку.

Однак зовсім виключати її з раціону рекомендують лише в період загострення захворювань. А в решту часу все ж вживати її, хоча б у невеликих кількостях, можна і потрібно. Адже користь цього продукту безперечна.

"Повністю виключати таку капусту, може, і не варто, але при цьому потрібно менше їсти інших солоних продуктів", - радить лікар-дієтолог Наталія Круглова.

Нагадаємо, салат із квашеної капусти з медом - це не тільки джерело вітамінів, але й вельми смачна страва. Дізнайтеся, як його готувати і побалуйте своїх домашніх оригінальним рецептом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ