Малосольні огірки - улюблена багатьма страва, яка є атрибутом літнього столу. Зазвичай до цього часу дорогі тепличні овочі дешевшають, і вже можна не ділити один огірок на всю сім'ю, а побалувати своїх домочадців малосольними огірками. Тим більше, що готуються вони дуже просто і швидко.
Соління і маринування огірків – процес на перший погляд простий, проте містить чимало хитрощів. Тому дилетанти не завжди можуть з першого разу досягти успіху. Проте вже настав сезон, коли можна приготувати малосольні огірки, які внесуть приємну різноманітність у ваше літнє меню, і при цьому не вимагатимуть високої кулінарної кваліфікації. Ще одна перевага такої страви – у її швидкому приготуванні: з вечора закладаєте огірки в банки та заливаєте розсолом, а на ранок вже можна ласувати малосольними огірками.
Складові:
- 1 кг огірків;
- 1 л води;
- 1,5 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. гірчичного порошку;
- 10 горошин духмяного перцю;
- 100 гр кропу;
- 1 головка часнику;
- 4 шт. лаврового листа;
- 2 ст. л. оцту.
Рецепт приготування малосольних огірків
- Насамперед, потрібно приготувати дві чисті літрові банки. Стерилізувати їх зовсім не обов'язково, адже такі огірочки готуються не для тривалого зберігання, а для швидкого з'їдання. Втім, надовго зберегти їх не вдасться. Зазвичай такі огірки йдуть за два-три дні. Особливо якщо у вас чимала сім'я.
- Поки миєте і готуєте банки, огірки повинні помокнути у крижаній воді хоча би дві-три години. Тоді вони будуть твердими та хрусткими.
- Після цього виймаємо огірки з води та зрізаємо їхні кінчики з обох боків. По-перше, так вони швидше просочаться маринадом. А по-друге, кажуть, що саме у кінчиках огірків накопичується найбільша кількість нітратів. Тому, якщо це не огірки з вашої грядки, про які ви знаєте все, то краще кінчиками пожертвувати.
- Підготувавши таким чином огірки, далі порубаємо кріп. Дрібнити не потрібно: достатньо розрізати пучок поперек на 3-4 частини.
- Очищений часник слід нарізати пластинками.
- Після цього підготовлені кріп і часник, розділивши порівну, укладаємо на дно обох банок. Потім туди відправляємо огірки. Оскільки літрові банки в діаметрі невеликі, то огірки краще розташувати в них вертикально, щільно притиснувши один до одного. Туди ж у банки відправляємо лавровий лист і перець.
- Далі приступаємо до приготування маринаду для заливання огірків. Додаємо у воду сіль і цукор та доводимо до кипіння – так, щоби ці два інгредієнти розчинилися. Далі в гарячу воду додаємо гірчичний порошок та оцет і добре все перемішуємо. Кип'ятити маринад далі не треба.
- Розливаємо маринад по банках, накриваємо їх пластиковими кришками або закручуємо, якщо до них передбачені такі кришки. Після цього закупорені банки накриваємо щільною тканиною (можна старенькою дитячою ковдрою) і залишаємо так на ніч.
Вранці малосольні огірочки, що просочилися маринадом, вже можна подавати до столу. Досвід показує, що й розсіл, у якому вони маринувалися, теж знайде своїх шанувальників. До повного з'їдання банки можна тримати в холодильнику. Довго займатимути місце на полиці вони не будуть.