Today.ua

Молода картопля може бути небезпечна: кому її категорично не можна

Молода картопля, незважаючи її смакоту і безсумнівну користь, може бути небезпечна для організму. Тому їсти її треба з великою обережністю. А деяким категоріям людей взагалі варто відмовитися від спокуси покуштувати молодої картопельки.

Саме словосполучення "молода картопля" вже викликає приступ слиновиділення у багатьох українців. Молоденька картопелька з маслом, щедро посипана таким же молодим кропом, збивала зі шляху навіть затятих прихильників дієт, не кажучи вже про простих громадян. Навіть загартовані устрицями і лобстерами гурмани, не проти покуштувати цієї простої страви.

Відмовитися від такої смакоти важко. Та й не варто відмовлятися. Але проявити обережність і поміркованість у споживанні, все ж потрібно. А декому взагалі слід утриматись від ранньої молодої картоплі.

Але спочатку трохи - про користь молодої картоплі

Молода картопля дуже багата на вітамін С. Особливо багато його в шкірці. Тому чисто вимиту картоплю, якщо ви в ній упевнені, варто приготувати і з'їсти зі скоринкою. Крім вітаміну С, вона також багата на вітаміни групи В - В1, В3 і В6.

Молода картопля також є справжнім джерелом мінералів. Вона містить багато заліза, калію, фосфору, магнію, а також включає у себе фолат, пантотенову кислоту і рибофлавін.

Корисна вона і для тих, хто хоче надовго зберегти молодість: вона містить антиоксиданти, які затримують процеси старіння в організмі.

Чим небезпечна молода картопля

Вона може містити величезну кількість нітратів. Звичайно, йдеться не про ту картоплю, яку ви виростили на своїй грядці, і за яку можете ручатися всією свєю незаплямованою репутацією городника. Йдеться про ту картоплю, яку ще з весни починають продавати в магазинах і на базарах. Її-то якраз щедро "годують" нітратами, щоб вона скоріше росла і починала давати прибуток.

Причому, найбільше нітратів осідає в шкірці молодої картоплі. Тому, якщо ви в ній не впевнені, здирайте з неї шкіру безжально.

Але й це ще не все: очищену від шкірки молоду картоплю потрібно замочити в холодній воді хоча б на півгодини. Фахівці кажуть, що повністю позбутися від нітратів не вдасться, але, принаймні, добра чверть їх піде разом із водою.

Деяким людям варто відмовитися від молодої картоплі зовсім

Йдеться про людей, які страждають на серйозні форми діабету, і не лише про них. Крім того, ранню молоду картоплю не варто їсти вагітним і годуючим жінкам, а також дітям.

Ось коли у продажу або на вашому городі з'являться бульби, вирощені в природних умовах, без додавання нітратів, тоді можна й поласувати цією смакотою.

Нагадаємо, кілограм молодої картоплі, вирощеної в Україні, на 20 гривень дорожче кілограма ізраїльської картоплі. Втім, це якраз не дивно. В Ізраїлі тепло, і на її вирощування не потрібно додаткових енерговитрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ