Today.ua

Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Про користь овочів знають усі. Овочі - незамінна частина меню будь-якої людини, яка хоча би трохи намагається слідувати правилам здорового харчування. І звичайно, всі вони приносять користь організму. Тому словосполучення найкорисніші овочі - це констатація очевидного.

Експерти ВООЗ радять кожній дорослій людині з'їдати щодня хоча би по 400 грамів овочів. Звичайно, це овочеве меню має бути різноманітним. Навіть, якщо ви віддаєте перевагу якомусь одному продукту з городу, не варто налягати тільки на нього. Бо тоді ваш організм не отримає всього того різноманіття вітамінів, яке міг би отримати. І тим не менше, незважаючи на різноманіття видів і смаків, експерти виділяють топ-5 найкорисніших овочів.

Ріпа

Так-так, та сама, незмінно присутня в народних приказках і нині незаслужено забута ріпа. Багато наших сучасників навіть не знають, як вона виглядає. Тим не менше, ріпа - це комора корисних речовин.

Вона включає в себе у великій кількості полісахариди і клітковину, нормалізує перистальтику кишечника. Крім того, в ріпі є речовини, що "працюють" в організмі як антибактеріальні та антигрибкові засоби. Вона також володіє протираковими властивостями завдяки вмісту в ній глюкорафаніну. І до того ж, вона містить у собі цілу палітру вітамінів: А, С, Е, РР і групи В.

А якщо врахувати, що в її складі повно кальцію, фосфору, заліза, магнію, натрію, марганцю і йоду, то цілком природно , що ріпа повинна займати на наших столах одне з найпочесніших місць.

Вживати її найбільш корисно сирою. Ще можна її парити - це також зберігає в ній майже весь набір корисних речовин. Інші види термічної обробки звичайно, цей набір зменшують, проте навіть у супах вона зберігає свої корисні властивості.

Брокколі

Медики радять їсти брокколі не менше 3-4 разів на тиждень. Це послужить відмінною профілактикою хвороб серцево-судинної системи, а також бронхіальної астми.

У брокколі багато клітковини, вітамінів, фосфору, заліза, калію і фолієвої кислоти. Вона допомагає організму скидати вагу і допомагає зберегти гостроту зору. Брокколі допомагає очам завдяки каротиноїдам, що входять до її складу. Вони вкрай корисні для сітківки ока. А ще, вона зміцнює кістки та омолоджує суглоби.

Незамінна вона і для тих, хто хоче схуднути. Брокколі - низькокалорійний овоч, який водночас дає організму відчуття насичення. Завдяки високому вмісту антиоксидантів та аскорбінової кислоти брокколі також допомагає зберегти пружність шкіри і її молодий вигляд.

Гарбуз

Гарбуз здатний запобігати онкологічним захворюванням і просто незамінний для тих, хто хоче схуднути. До того ж, він сприяє оздоровленню тканин печінки. І якщо у когось є проблеми з цим органом, то гарбуз має неодмінного входити в його раціон. Завдяки високому вмісту детоксикаційних ферментів, гарбуз допомагає печінці впоратися з функцією фільтра нашого організму. Ну і, звичайно, гарбуз є справжнім джерелом вітамінів і корисних мікроелементів.

А ще, завдяки високому вмісту амінокислоти L-аргініну гарбуз є природним сексуальним збудником. З ним і ніякої віагри не потрібно.

Томат

Томати смачні і корисні. Вони є незамінним продуктом для тих, хто прагне схуднути. Адже томати на 90% складаються з води. Навіть в середовищі найкорисніших овочів томати виділяються високим вмістом заліза і магнію. До того ж, вони містять лікопін. Це - дуже потужний антиоксидант, який знижує ризик онкозахворювань. Найбільше він зосереджений в шкірці помідорів: чим вона більш насичена та яскрава, тим більше в ній лікопіну.

Томати знижують рівень поганого холестерину та оберігають наше серце.

Баклажан

Чи варто повторюватися, що баклажан також є потужним джерелом вітамінів і мікроелементів. За вмістом вітамінів він нічим не поступається першим чотирьом овочам.

Крім того, він дуже корисний людям, що страждають хворобами серця і судин, які супроводжуються набряками. У ньому особливо багато вітаміну С, який захищає організм від застуд.

І, найголовніше, баклажани, як ніякий інший корисний овоч, зміцнюють нервову систему і захищають організм від стресів. Вони також корисні людям, які страждають на недокрів'я, і тим, у кого є проблеми з підвищеним вмістом цукру, та хто переніс інсульт. Нагадаємо, через тривалі дощі, в Україні зростуть ціни на ягоди та овочі з борщового набору. Через холоди вони ростуть і дозрівають мляво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ