Шашлик та алкоголь більшістю українців (і не тільки українців) сприймаються, як близнюки-брати. При цьому є традиційний перелік алкогольних напоїв, які заведено вживати на природі з шашликом. Однак не всі знають, що список цих напоїв може бути набагато ширшим. І крім того, не кожен з них підходить під певний вид шашлику.
Які правила слід пам'ятати при підборі алкогольного напою до шашлику
- Чим специфичніший запах у м'яса, тим ароматнішим повинен бути алкогольний напій, який ви будете з ним вживати.
- М'ясо, запечене на багатті, не обов'язково вживати з алкогольними напоями.
- Крім горілки, пива, коньяку і вина, які традиційно поєднують з шашликом, під це будуть цілком доречні також різні коктейлі та інші слабоалкогольні напої.
- У чисто жіночій компанії міцний алкоголь може взагалі не знадобитися, краще обмежитися коктейлями, вином або пивом.
- Чим сухішим вийшов шашлик, тим слабшим має бути алкогольний напій, з яким ви його будете вживати. Тут все пояснюється просто: сухий шашлик хочеться запити великою кількістю рідини, і ви можете "перебрати" з алкоголем.
З якими напоями поєднуються різні види шашликів
Шашлик із курки
Якщо курка запечена на рожні цілком, то з нею найкращим чином буде поєднуватися молоде вино середньої міцності і середньої солодкості. А ось якщо шашлик приготований зі шматочків курки, то до нього найбільш підійде молоде солодке вино. Правда, при цьому вино має бути без сильного запаху. Тому краще не використовувати вина, до яких додані різні прянощі.
Шашлик із баранини
Ідеальний напій для баранини - червоне кріплене вино. Його також можна додавати при маринуванні цього м'яса. Бараняче м'ясо, зазвичай, жирне. Тому до нього також підходять міцні алкогольні напої. Причому під баранину більше пасує коньяк, аніж горілка.
Шашлик зі свинини
Якщо свинина не жирна, то під такустраву підійде червоне кріплене вино. Але, якщо м'ясо для шашлику вибиралося з достатньою кількістю жиру, то тут, звичайно, нічого немає краще за горілку. Саме горілка, яка не має яскравого запаху, ідеально поєднується зі свинячим м'ясом, яке також не відрізняється інтенсивним запахом.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Шашлик із яловичини
Шашлик із яловичини (телятини), як правило, виходить сухуватим. Тому під нього не варто вживати міцні напої. Ідеальний супутник такого шашлику - вермут, настояний на травах. Цей ароматний напій чудово поєднується із сухуватим м'ясом і класно доповнить його смак.
Нагадаємо, фахівці також розповіли про основні помилки при маринуванні м'яса для шашлику. Зокрема, замариноване м'ясо потрібно солити лише перед початком термообробки. Тоді воно буде соковитим.