Today.ua

Учені попередили про ризик інсульту, що почастішав у молодих жінок: високий тиск і холестерин виявились ні при чому

Американські вчені, які займалися дослідженням інсульту у різних вікових і гендерних групах, збентежені: у молодих жінок віком від 18 до 35 років ризик розвитку інсульту виявився майже у півтора рази вищим, ніж у чоловіків. При цьому показники артеріального тиску, холестерин та інші провокатори серцево-судинних захворювань у них були в нормі. Дослідники поки не знають, як пояснити цей факт.

Учені з Університету Колорадо вивчили дані близько 70 тисяч пацієнтів, які нещодавно перенесли інсульт. Як з'ясувалося, частота проявів цього грізного захворювання залежить не тільки від віку і способу життя, але й від статі пацієнта.

Що засвідчили дослідження?

Пацієнтів розбили на три вікові групи: від 18 до 35 років, від 35 до 45 і старше 45.

Як з'ясувалося в наймолодшій групі, від 18 до 35, жінок, які перенесли інсульт, виявилося на 44% більше, ніж чоловіків. Чисельна перевага жінок зберігалася і в наступній віковій групі. Щоправда, вона була вже не такою разючою.

А ось у групі після 45 років серед пацієнтів, які перенесли інсульт, уже переважали чоловіки. І далі з віком їхній відрив від жінок лише зростав.

Неврологи пояснюють таке різке зростання захворюваності серед чоловіків тим, що вони частіше страждають на атеросклероз. Багато в чому це пов'язано зі способом життя багатьох представників сильної статі: зловживанням алкоголем, курінням, жирною їжею.

А ось, що стосується вікової групи від 18 до 35, то тут переважання жінок незрозуміле. Більшість пацієнток цього віку не мали ні підвищеного артеріального тиску, ні надлишкового холестерину, ні атеросклерозу.

"Дані про те, що молоді жінки можуть бути непропорційно схильні до ризику ішемічного інсульту, представляють серйозний відхід від нинішнього наукового розуміння і можуть мати наслідки з діагностики та профілактики інсультів у молодих людей", - розповіли учені.

Нагадаємо, медики назвали популярний овоч, яким не варто зловживати людям із високим тиском.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ