Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах

Хімікати в овочах і фруктах стали, на жаль, звичним явищем. Лише у плодах, зібраних в своєму саду або на власному городі, можна бути впевненими, що вони вирощені без застосування нітратів, пестицидів та іншого, чим можуть бути переповнені покупні овочі та фрукти. Однак наявність шкідливих хімікатів у плодах у багатьох випадках можна розпізнати на око.

Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах - today.ua

Вчені розповіли, як можна візуально розпізнати, що овоч чи фрукт був вирощений із додаванням шкідливих хімікатів. За словами експертів, це можна визначити за забарвленням, формою, запахом і величиною плодів.

Помідори

Помідори, вирощені без застосування хімікатів, не повинні бути занадто великими. Якщо, звичайно, не йдеться про сорт, якому за природою належить бути великим. І взагалі, покупця мають насторожити помідори, які мають ідеальну форму і надто яскраве забарвлення. Як правило, у плодів, вирощених без хімікатів, має бути хоч якась вада "у зовнішності". Ще одна ознака застосування хімікатів - білі прожилки на зрізі томата і занадто велика плодоніжка.

Огірки

Огірки, для того, щоб вони мали товарний вигляд, нерідко обробляють воском або парафіном. Огірок, вирощений без шкідливої хімії, має бути твердим і щільним на дотик, а також мати пружний хвостик. Та найголовніше про цей овоч скаже його зріз.

"В огірку повинне бути насіння. Якщо насіння в огірках немає, то там не тільки нітрати і пестициди - там усе", - говорять вчені.

Капуста

Капуста, в якій немає шкідливої хімії або її мало, як правило, рівномірно забарвлена. На її листі не повинно бути плям. Якщо на листі є темні плями, то її точно вирощували з нітратами.

Морква

Морква не повинна бути занадто великою і занадто яскраво забарвленою. Якщо в наявності хоч одна з цих ознак, то є ймовірність, що вона містить у собі чимало хімікатів. Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах

Картопля

Щоби розпізнати картоплю, який нашпигована хімікатами, потрібно нігтем проткнути шкірку картоплини. Якщо при цьому буде чути хрускіт, то значить - картопля вирощена без хімії, і її можна їсти.

Яблука

Яблука, чим красивіші, тим більша ймовірність, що в них містяться шкідливі хімікати. Домашні яблучка, як правило, мають зовнішні вади.

"Якщо залити яблуко окропом і на шкірці з'явиться масляна плівка, то це означає, що використовувалися пестициди", - попередили фахівці.

Полуниця

Перше, що відрізняє корисну полуницю від тієї, що вирощена на хімікатах - її натуральний запах. Крім того, про наявність хімікатів може свідчити занадто ідеальна форма ягоди і занадто яскраве забарвлення. Якщо на її поверхні присутні чорні точки, то це може говорити, що при її підгодівлі використовували селітру.

І є ще один тест для полуниці. Помийте її холодною водою. Якщо через якийсь час вона пустить сік, то в ній немає хімікатів.

Кавуни

У кавунів, які не містять хімікатів, смужки мають бути контрастними, а м'якоть при цьому не повинна бути надто червоною. Ще одне свідчення присутності хімікатів - жовті волокна всередині м'якоті. У "чистого" кавуна повинні бути всередині білі волокна.

Що потрібно ще пам'ятати при купівлі овочів і фруктів

  • Як правило, плоди, вирощені не в їхній сезон, містять у собі хімікати, інакше не домогтися їх нормального врожаю. Тому краще купувати плоди в сезон їхнього природного дозрівання.
  • Краще купувати місцеві плоди. Так буде більше впевненості, що вони виросли у природних умовах.
  • Непогано, якщо ви знаєте особисто виробника, і знаєте, що він не використовує хімії.

Ну і, нарешті, ідеальний варіант: всі плоди виросли у вас в саду, і ви самі знаєте, що ніяких шкідливих хімікатів там немає.

Нагадаємо, експерти аграрного ринку прогнозують подорожчання ягід і овочів з борщового набору через дощі і холоднечу.

ДЖЕРЕЛОtengrinews.kz