Today.ua

Українцям дали рекомендації, як видалити нітрати в овочах

Нині на прилавках з'явилося чимало свіжої зелені і тепличних овочів. Проте багато українців, налякані численними історіями про те, що ранні овочі містять "тонни нітратів", побоюються їх купувати. А тим часом, нітрати в овочах – не така вже й непереборна перешкода. Повністю позбутися їх, звичайно, не вдасться, проте суттєво знизити їхній вміст у свіжій зелені цілком можливо.

Є кілька простих способів порятунку від шкідливої "хімії" в домашніх умовах

Овочі слід ретельно вимити під проточною водою. Щоби посилити ефект позбавлення від шкідливих домішок, можна спочатку помити овочі в содовому розчині (1 стол. ложка соди на 1 літр води), а потім добре їх сполоснути.

Зрізати "хвостики" овочів, в яких люблять "селитися" нітрати. Деякі овочі накопичують найбільше нітратів у стеблі та шкірці. Тому бажано видаляти саме ці частини. Зокрема, у різних овочів варто позбутися таких частин:

Можна також розчинити нітрати у воді. Для цього овочі та зелень (кріп, петрушку, салатне листя) потрібно вимочити в посудині з водою протягом 15 хвилин. Потім можна воду злити і ще раз повторити цю процедуру. При цьому великі овочі бажано перед вимочуванням розрізати на кілька частин, щоби забезпечити доступ води до більшої поверхні овоча.

Стебла ранніх овочів взагалі краще викинути, адже саме в них концентрується найбільша кількість нітратів.

Нагадаємо, стало відомо, який овоч буде нинішнього сезону найбільш дефіцитним в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ