Літо в Україні, нарешті, стало виправдовувати свою назву, а разом з температурою повітря зростає і споживання пива і, звичайно, традиційних пивних закусок. Про шкоду різноманітних сухариків з наповнювачами та чіпсів не говорив хіба що лінивий. Однак і інша закуска до пива, зокрема сушена риба та варені креветки, можуть бути ще більш небезпечні.
Про небезпеки, які приховують у собі улюблені атрибути пивних посиденьок, розповіла в ефірі одного з телеканалів експерт з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Наталія Усенко.
За словами фахівця, варені креветки краще взагалі не купувати, бо в них можуть міститися збудники таких хвороб, що й медицина може виявитися безсилою. Варені креветки безпечні протягом 2-3 годин після свого приготування, і то лише за умови, що їх зберігають у холодильнику. Після цього нетривалого терміну варена креветка перетворюється на біологічну зброю, каже Наталя Усенко.
"Вона настільки небезпечна, там може бути все що завгодно, там взагалі жахливі збудники, які викликають харчові отруєння, втрату вологи і аж до смерті. Це жахливо", - застерегла експерт любителів такого виду закуски.
Популярні зараз
Названо тарифи на електроенергію та газ з 1 квітня
Мобілізація з 1 квітня: кому з українців першочергово видаватимуть повістки
Українцям розповіли, які суми банківських переказів можуть потрапити під фінмоніторинг
Якщо вже так хочеться варених креветок, то краще купити їх у замороженому вигляді і зварити самим - вже безпосередньо перед вживанням. Не менш небезпечна, ніж варені креветки, й інша закуска до пива - сушена риба. Поки вона в'ялиться і сохне, на неї сідають сотні мух. А мухи, як відомо, також є активними переносниками інфекцій.
"Муха літає по сміттю, по фекаліях. Потім вона прилітає і сідає на рибу і все там залишає. Ви цю сушену риби не миєте, все це залишається там. Навіть якщо ви рибу почистите, все залишається на ваших руках, ви принесете інфекцію в м'ясо і отримаєте її ", - попереджає Наталія Усенко.
Представниця МОЗ також розповіла про ідею створення "харчової поліції", яка займалася б перевіркою якості продукції в торговельній мережі та у закладах громадського харчування.
Нагадаємо, Наталія Усенко також розповіла про шкоду вагового морозива, яке з приходом літа продають чи не на кожному розі.