Today.ua

Родзинки корисні не для всіх: кому варто відмовитися від сухофрукту

Родзинки можуть бути не лише корисні для організму, але й шкідливі при надмірному вживанні. Не всі сорти цього продукту можуть виявитися нешкідливими, попереджають дієтологи.

Ізюм вважається ефективним джерелом енергії для організму та одночасно ласощами. У багатьох джерелах можна зустріти поради вживати якомога більше родзинок. Деякі рекомендують замінити ними всі солодощі. Мовляв, в солодощах багато штучного цукру, а родзинки - суцільний натуральний продукт. Однак насправді усе - не зовсім так. Ізюм також може бути шкідливий для організму, особливо в надмірних кількостях.

Корисні властивості ізюму

Безперечна користь є у всіх видах родзинок. Особливу цінність становлять фітонутрієнти, що володіють антиоксидантними властивостями. До того ж, родзинки містять чимало заліза, магнію і калію, які незамінні для організму.

Чим може бути небезпечний ізюм

Найбільша небезпека криється в способі сушіння виноградних ягід. Причому, чим красивіше у них товарний вигляд, тим небезпечніше вони можуть бути насправді. Ізюм, що має червоно-коричневий відтінок, найменш небезпечний з усіх. Такі ягоди, як правило, висушують на сонці, природним способом, і вони не містять ніяких консервантів. А ось золотисті родзинки можуть бути вельми небезпечними. Їхній бурштиновий колір досягається завдяки використанню консервантів. Такий виноград сушать в дегідраторі і, щоби зберегти гарний колір, додають до родзинок консервант - діоксид сірки.

Зловживати ізюмом не варто

Його не варто їсти в необмежених кількостях, навіть якщо ви нічим не хворі, і родзинки виготовлені без консервантів. По-перше, вони дуже калорійні. Так, чверть склянки родзинок містить 130 калорій. Це в півтора рази більше, ніж в одному банані, хоча той теж вважається калорійним (80-90 калорій). Однак банан доволі об'ємний, і з ним ви відчуєте насичення. А ось жменя родзинок може додати сил, однак через свій невеликий об'єм почуття ситості не дасть. В цьому і полягає підступність ізюму. Його можна з'їсти багато, отримавши при цьому масу калорій.

Ізюм гарний у поєднанні з іншими продуктами

Їсти родзинки жменями не варто. А ось додати жменю родзинок в інші страви зовсім не буде зайвим. Ізюм, наприклад, можна додати в сир, що додасть сиру солодкого смаку і зробить його смачнішим. Звичайно, бувають випадки, коли цей продукт можна та й потрібно вжити в концентрованому вигляді. Це, зокрема, стосується спортивних змагань, коли вам потрібна буде додаткова енергія. Або, якщо вам випадає інтенсивна розумова робота, або складний турпохід. Особливо в останньому випадку, коли не завжди є час і можливість приготувати їжу, пакетик родзинок не обтяжить ваш рюкзак і може надати вам сил у поході.

Кому краще триматися від ізюму подалі

Хоча більшості людей ізюм корисний, все ж є окремі захворювання, при яких краще про нього забути. Його не варто їсти хворим на виразку шлунку, особливо в період її загострення. Він також протипоказаний при ожирінні і серцевій недостатності. Крім того, дуже обережно потрібно вживати його в їжу людям із цукровим діабетом і схильним до алергії. Ізюм також не варто їсти при виразковій хворобі порожнини рота і туберкульозі.

Нагадаємо, медики розповіли про небезпеку деяких страв із картоплі. Зокрема, в якому вигляді її не можна їсти гіпертонікам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ