Today.ua

У ВООЗ попередили про нові штами коронавірусу, які небезпечніші за “Омікрон“

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) зробили заяву про те, що нові штами коронавірусу можуть бути ще заразнішими, ніж "Омікрон", що вирує по світу.

За словами експерта ВООЗ Марії ван Керкхове, чим більше захворювання циркулює – тим більше у нього можливостей змінюватись. Про властивості нових штамів коронавірусу поки що не відомо, проте можна бути впевненими в тому, що вони будуть більш заразними, оскільки кожен наступний штам намагається перевершити попередній.

Вчені з'ясували, що штам "Омікрон" виявився в 2,9 разу заразнішим, ніж "Дельта". При цьому, летальність та кількість ускладнень у пацієнтів, заражених "Омікроном", є нижчою.

Експерт також звернула увагу на необхідність зменшити ризик появи нових варіантів захворювання, щоб запобігти важким наслідкам і не допустити перевантаження системи охорони здоров'я. Місяць тому у ВООЗ заявляли про те, щоб зупинити "Омікрон", необхідно вакцинувати 70 відсотків населення кожної країни. Запропоновані громадянам у ряді країн бустерні дози вакцини лише продовжують пандемію, даючи коронавірусу можливість поширюватися та мутувати у країнах, де населення у більшості своїй не вакциновано першою та другою дозами.

Як відомо, головним симптомом штаму коронавірусу "Омікрон" є сильний біль у горлі. Інші симптоми коронавірусу, такі як слабкість, підвищення температури, діарея, м'язові болі та нежить при омікроні з'являються рідше.

Раніше повідомлялося, що в Україні пік захворюваності на "Омікрон" прогнозується вже в другій половині лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ