Today.ua

Молочні продукти допоможуть знизити кров'яний тиск і запобігти гіпертонії

Регулярне вживання деяких молочних продуктів не лише позитивно впливає на стан шлунково-кишкового тракту, а ще й, виявляється, здатне знизити кров'яний тиск і запобігти розвитку гіпертонії. Такі дані досліджень були опубліковані в Journal of Dairy Science.

Йдеться про всім відомі та багатьма улюблені ферментовані молочні продукти – йогурт і кефір. Доктор Белінда Валлехо-Кордова з Центру досліджень та розробки продуктів харчування в Сонорі у Мексиці, яка дійшла такого висновку, нагадує, що живі йогурти й кефіри допомагають заселяти наш кишківник корисними бактеріями, які розщеплюють їжу. Але крім своєї функції  розщеплення їжі, ці бактерії ще й якимось чином сприяють зниженню кров'яного тиску.

“Кілька досліджень показали, що ферментоване молоко може позитивно впливати на мікробіом кишечника та мати антигіпертензивний ефект”, - пише авторка публікації.

При цьому вона відверто зауважує, що поки результатів таких досліджень небагато. Не вивчений і механізм цього впливу. Тож претендувати на узагальнюючу теорію її висновки не можуть. Але все говорить про те, що так і є насправді. Дедалі більше практичних висновків підштовхують медиків до такої теорії.

"Нові дані свідчать про те, що ферментовані молочні продукти, включаючи пробіотики, біоактивні пептиди та екзополісахариди, отримані з молока, ферментованого специфічними молочнокислими бактеріями, можуть модулювати мікробіом кишечника", - пише доктор Валлехо-Кордова.

А мікробіом кишечника, в свою чергу, здійснює контроль за тиском. Якщо це так, то вже найближчими роками медики зможуть включати до своїх рецептів для людей, схильних до артеріальної гіпертензії, смачні ліки на кшталт йогуртів або кефірів.

Нагадаємо, ще один продукт, корисність  якого не викликає сумнівів, як з'ясувалося, може принести і шкоду здоров'ю. Йдеться про квашену капусту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ