Визначити натуральність кисломолочного сиру на око практично неможливо, але є способи зробити це за допомогою нескладних дослідів у домашніх умовах. Деякі недобросовісні виробники додають у сир рослинні жири, що впливає на якість продукту.
Відрізнити натуральний продукт від фальсифікату можна в домашніх умовах, принісши сир із магазину. Зокрема, можна перевірити, чи міститься у сирі крохмаль, сода, крейда, рослинні жири чи пальмова олія.
Щоб перевірити сир на вміст крохмалю, потрібно крапнути на нього кілька крапель йоду. Якщо йод змінить колір на темно-синій або фіолетовий, значить у ньому міститься крохмаль. Нечесний виробник додає його з метою збільшити масу продукту, знизивши тим самим його собівартість. Крохмаль не є шкідливим для здоров'я продуктом, але якщо ви сидите на дієті, то від такого сиру ви точно не схуднете.
Крейду та соду в сирі може визначити кислота. Розведіть чайну ложку сиру в невеликій кількості води, потім додайте кілька крапель оцту або лимонного соку. Якщо в сирі присутні сліди крейди або соди, то вони вступлять у реакцію з кислотою та почнеться виділення вуглекислоти. Ви побачите бульбашки на сирі.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Щоб виявити в сирі пальмову олію або рослинні жири, необхідно залити невелику кількість сиру окропом. Якщо сир буде розчинятися у воді, або він легко перемішуватиметься, а на поверхні з'явиться масляниста каламутна плівка, значить перед вами фальсифікат.
Раніше повідомлялося, як відрізнити натуральний мед від фальсифікату ще до покупки.