Насичені жири, які шкідливі для людського організму, містяться у вершковому, кокосовому та топленому маслі, але найбільше їх у пальмовій олії.
За словами медиків, вживання в їжу пальмової олії підвищує рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), так званого "поганого" холестерину. Він у свою чергу здатний закупорювати артерії, що збільшує ризик серцевого нападу.
Виключити повністю з раціону пальмову олію не вийде, оскільки вона міститься у всій магазинній солодкій випічці, печиві, ковбасах, сосисках, сирах, беконі, вершках, сметані та морозиві. Однак, можна не зловживати цими продуктами, принаймні заради свого ж здоров'я.
Процес обробки пальмової олії, яку активно використовують у харчовій промисловості через свою дешевизну, передбачає утворення так званих трансжирів, які шкідливі для організму. Їх часте вживання загрожує захворюваннями судин, серця та ожирінням.
З насиченими жирами (рафінованими оліями) пов'язують зростання ризику розвитку атеросклерозу та порушення балансу холестерину. Однак, якщо людина веде активний спосіб життя, не курить, не п'є, їсть багато овочів і лише зрідка може дозволити собі щось жирне та смажене, тоді пальмова олія шкоди здоров'ю не завдасть.
Раніше повідомлялося, що Україну заполонили фальсифікатом оливкової олії.