Сіль – корисний мікроелемент, якщо вживати її у необхідних для організму кількостях. Багато хто не знає, скільки солі містить той чи інший продукт. А даремно. Адже надлишок солі загрожує багатьма захворюваннями, і якщо ви хочете себе від них уберегти, тоді потрібно регулювати свій сольовий обмін та обмежувати в раціоні ті продукти, в яких солі надмірна кількість.
Якщо говорити про норму, то дорослим можна з'їдати не більше 6 г солі на добу – орієнтовно 1 ч. л. Дітям солі потрібно вживати ще менше – від 2 до 5 г. А немовлятам до року їжу взагалі не можна солити. Їхні нирки ще не повністю розвинені і не здатні нормально переробляти сіль.
Варто врахувати, що якщо ви не солите домашню їжу, але при цьому вживаєте продукти з високим вмістом солі, то добову норму ви швидше за все перевищуєте.
Наприклад, до переліку продуктів із найбільшою кількістю солі входять:
- бекон;
- твердий сир;
- яловичина;
- консервація;
- солена риба;
- копчене м'ясо та риба;
- ковбасні вироби;
- фастфуд;
- хлібобулочні вироби.
Людям з гіпертонією та серцево-судинними захворюваннями, хворим з нирковою патологією, а також з ожирінням, кількість солі в раціоні потрібно суворо контролювати.
Раніше Євген Клопотенко розповів, як можна консервувати огірки без солі.