Сезон квашеної капусти у розпалі. Хтось купує продукт у магазині, але більшість господарок намагаються приготувати капусту своїми руками за різними рецептами з інтернету, або за порадою знайомих. Найкориснішою для здоров'я медики вважають капусту у власному соку. Пропонуємо до вашої уваги рецепт, в якому ідеально дотримані пропорції всіх інгредієнтів, щоб капуста вийшла хрусткою та соковитою.
Дуже важливо обрати правильний сорт капусти для закваски. Краще брати овоч пізніх сортів великих розмірів, ні в якому разі не молоду капусту.
На 3-літрову банку потрібно близько трьох кілограмів капусти. Щоб капусту було легше шаткувати, розріжте її на 4 частини, і лише потім шаткуйте.
Далі натираємо на тертці одну велику моркву. Краще брати тертку для корейської моркви.
Змішуємо у мисці капусту та моркву, щоб морква рівномірно розподілилася по капусті.
При квашенні капусти без розсолу існує просте правило: співвідношення солі до овочів становить приблизно 2,5-3% за масою. Якщо ви любите більш малосольну капусту, беріть меншу кількість солі, а якщо віддаєте перевагу більш солоній – тоді збільште кількість солі.
Ретельно перемішуємо капусту із сіллю, а потім мніть її руками до появи соку. Потім щільно укладаємо капусту в банку, утрамбовуючи її руками.
Між шарами капусти кладемо по черзі лавровий лист і чорний та запашний перець горошком. Поступово капуста у банці почне пускати сік. Тому коли доверху заповните банку капустою, поставте її в ще один посуд, наприклад, широку миску, куди витікатиме сік.
Накриваємо банку кришкою з дірочками чи марлею. Залишаємо банку з капустою кваситися за кімнатної температури на 3-4 дні.
Два рази на день капусту потрібно наскрізь протикати дерев'яною паличкою до самого дна банки, щоб виходив газ.
Коли квашена капуста буде готова, ставимо банку з капустою у холодильник.
Раніше повідомлялося, кому небезпечно їсти квашену капусту та краще утриматися від вживання цього продукту.