Кава знижує ризик ранньої смерті. А для людей, які пережили серцевий напад, вона може стати справжнім порятунком і ліками. Такого несподіваного висновку дійшли японські вчені, які остаточно реабілітували каву в очах прихильників здорового способу життя.
Улюблений напій, з якого починають свій ранок, мабуть, мільярди людей в усіх куточках земної кулі, досі викликає немало полярних думок як щодо його користі, так і щодо його шкоди для організму. Проте результати, оприлюднені японськими вченими, здається, дали кавоманам ще один потужний аргумент на користь улюбленого напою.
Так от: японські науковці з'ясували, що кава знижує ризик ранньої смерті на 14%. Правда, при цьому її слід вживати дозовано – як ліки. Учені називають оптимальною дозою одну чашку кави на тиждень.
Іще несподіванішими виглядають результати досліджень серед людей, які перенесли серцевий напад. Виявляється, вживання кави зменшує їм ризик смерті на 22%. Хоча досі побутує думка, що кава і хворе серце – запеклі антагоністи. Та, як з'ясували японські вчені, це не так.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
А вже хто-то, а японці добре знаються на тому, як продовжити тривалість життя. Їхні 90-літні пенсіонери ще активно подорожують світом, а 80-річні, то й взагалі ще вважаються молодими.
Але, застерігають японські дослідники: чудодійний вплив кави не поширюється на людей, які перенесли інсульт. У них усе навпаки: кава може стати каталізатором передчасної смерті.
Дослідивши наслідки вживання кави та узагальнивши висновки, учені поки не можуть пояснити механізм дії кави на людей з тими чи іншими захворюваннями. Проте пересічним кавоманам не так важлива хімія процесу, як упевненість: їхня пристрасть – на користь їхньому здоров'ю. Щоправда, медики не втомлюються наголошувати: передозування будь-які ліки може перетворити на отруту.
Нагадаємо, кава протипоказана людям, які мають проблеми із суглобами, та схильні до ожиріння.