Свіжі курячі яйця – корисний та поживний продукт, але тільки в тому випадку, якщо він має належну якість. Яйця, у яких давно вийшов термін придатності, можуть викликати серйозне отруєння, тому дуже важливо вміти визначати рівень свіжості даного продукту харчування.
Насамперед, ще в магазині уважно огляньте курячі яйця. Якщо їхня поверхня має глянсовий блиск, краще відмовтеся від покупки. Шкаралупа свіжих яєць відрізняється матовою поверхнею.
На жаль, але продавці давно навчилися надавати продуктам харчування товарний вигляд, тому навіть якщо ви купили курячі яйця з шорсткою матовою поверхнею, не полінуйтеся вдома перевірити їх якість ще раз. Наприклад, зануріть яйце в склянку зі звичайною водою. Свіже яйце опуститься на дно і лежатиме на боці, значить воно свіже.
Якщо яйце стоїть на дні на кінчику, продукту вже близько 2 тижнів. Його також можна використовувати в їжу, але після якісної термообробки. Якщо яйце спливло, його термін придатності давно вийшов. Такий тест необхідно проводити з кожним яйцем із упаковки.
Розбийте яйце на тарілку, якщо жовток розплився, а білок рідкий, такий продукт не можна вживати. У свіжих курячих яєць в'язкий білок, а жовток не розпливається.
Дізнайтеся також, чим можна замінити курячі яйця у салаті "Олів'є". Хитрощі кухарів, що дозволяють продовжити термін придатності улюбленого святкового частування.