Через бойові дії на території України тисячі людей зазнають сильного стресу. Багато хто з них почав активно «заїдати» його солодощами. Проте дієтолог Тіана Фіалкова впевнена, що саме у такий емоційний період краще ретельно контролювати кількість споживання цукру.
"Зараз із солодким у багатьох відверто перебір", - пише у своєму блозі лікар.
Дієтолог стверджує, що люди стали вживати набагато більше цукру з початку війни, безперервно перекушуючи солодощами або навіть замінюючи повноцінний прийом їжі десертом. Але така тенденція може негативно вплинути на здоров'я.
За словами Тіани, якщо у мирний час у людини вже спостерігалися порушення вуглеводного обміну чи проблеми зі сном, то в період війни проблема може погіршитися.
"Стресовий фактор безпосередньо підвищує цукор у крові - кортизол розщеплює глікоген у печінці і виводить глюкозу в кровоносне русло", - говорить Фіалкова.
І щоб цього уникнути, потрібно повноцінно та регулярно харчуватися, ретельно стежити за питним режимом, збільшити кількість овочів у раціоні та використовувати різні спеції при приготуванні страв. Крім того, дієтолог радить відмовитися від цукру та багато рухатися, бажано на свіжому повітрі.
В той же час, інший фахівець назвав продукти, які допоможуть підтримувати енергію та здоров'я у воєнний час.