Today.ua

Чому небезпечно зловживати цукром під час війни

Через бойові дії на території України тисячі людей зазнають сильного стресу. Багато хто з них почав активно «заїдати» його солодощами. Проте дієтолог Тіана Фіалкова впевнена, що саме у такий емоційний період краще ретельно контролювати кількість споживання цукру.

"Зараз із солодким у багатьох відверто перебір", - пише у своєму блозі лікар.

Дієтолог стверджує, що люди стали вживати набагато більше цукру з початку війни, безперервно перекушуючи солодощами або навіть замінюючи повноцінний прийом їжі десертом. Але така тенденція може негативно вплинути на здоров'я.

За словами Тіани, якщо у мирний час у людини вже спостерігалися порушення вуглеводного обміну чи проблеми зі сном, то в період війни проблема може погіршитися.

"Стресовий фактор безпосередньо підвищує цукор у крові - кортизол розщеплює глікоген у печінці і виводить глюкозу в кровоносне русло", - говорить Фіалкова.

Тому вживання великої кількості цукру в стресовий період може стати причиною поганого самопочуття як фізичного, так і психологічного.

І щоб цього уникнути, потрібно повноцінно та регулярно харчуватися, ретельно стежити за питним режимом, збільшити кількість овочів у раціоні та використовувати різні спеції при приготуванні страв. Крім того, дієтолог радить відмовитися від цукру та багато рухатися, бажано на свіжому повітрі.

В той же час, інший фахівець назвав продукти, які допоможуть підтримувати енергію та здоров'я у воєнний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ