Багато людей вважають, що весь рік минеться так, як зустрінеш Старий Новий рік. З давніх-давен особливу увагу приділяли святковим стравам, оскільки від їх великої кількості, краси і смаку залежить добробут, здоров'я і багатство в цьому році.
Найголовніша страва, яка обов'язково має бути на столі у Щедрий вечір – це кутя. У традиційну кашу з пшеничних зерен або рису слід додати мед, сухофрукти, горіхи і, звичайно, товчений мак. Також можна всипати тертий шоколад, цедру цитрусових, присмачити кутю необхідно вершками, молоком або вершковим маслом.
Узвар – компот із сухофруктів з додаванням меду та прянощів (кориця, кардамон, імбир), цедри апельсина.
Домашня м'ясна та кров'яна ковбаса – ці закуски завжди були присутні на столах напередодні зустрічі Нового року за старим (Юліанським) календарем.
Вареники з картоплею, капустою та вишнями ставили в центрі столу.
На Щедрий вечір господині традиційно пекли млинці з будь-якими начинками: м'ясом, сиром, сухофруктами, маком тощо.
На гаряче можна подати печеню зі свинини. Холодець – з м'яса свинини, яловичини чи птиці.
Ще одна традиційна страва на святковому столі на Старий Новий рік – крученики з м'ясом, грибами.
Варена, смажена або запечена картопля.
Пироги з капустою, картоплею, м'ясом, маком, фруктами чи гарбузом.
Салат із свіжих овочів – капусти, огірків, томатів. Така закуска допомагає організму легше впоратися з великою кількістю ситних і важких страв новорічної ночі за старим стилем.
Приготуйте закуски на Старий Новий рік. Три рецепти найпростіших та незвичайних частування для гостей.