Буряк – один з улюблених овочів українців. Адже саме з нього ми готуємо наш знаменитий на весь світ борщ. Також цей коренеплід активно використовується в кулінарії та приготуванні салатів. Його кладуть у вінегрет, проте існує і кілька простих рецептів, з якими впорається навіть дитина.
Буряк має унікальні властивості і жоден інший продукт не зможе їх замінити. Важливо, що при термальній обробці коренеплід не втрачає своїх корисних речовин, які більше не зустрічаються в жодному продукті.
Буряк багатий на глюкозу, фруктозу, сахарозу та пектини, вітаміни В, ВВ, С (не багато), каротиноїди, фолієву та пантотенову кислоти, калій, залізо, магній, марганець, йод, кобальт, мідь, цинк, фосфор, сірку, цезій, рубідій, хлор, органічні кислоти, аміноксилоти та клітковину.
Має буряк протираковий ефект, протизапальні та антиоксидантні властивості, покращує травлення, корисний для очей, вагітних, покращує витривалість, знижує розвиток деменції, бореться з анемією, покращує роботу печінки. А тому буряки обов'язково потрібно включати до свого раціону, і їсти хоча б раз-два на тиждень. Тому ми приготували кілька абсолютно простих рецептів, із якими впораються і жінки, і чоловіки, і навіть діти.
Три простих салати з буряків
Буряк з плавленим сирком та домашнім майонезом
Складові:
- Буряк
- Плавлений сирок
- Домашній майонез
- Сіль і перець
Спосіб приготування:
Відварений або запечений буряк нарізати квадратиками або натерти на тертці. Нарізати плавлений сир. Заправити домашнім майонезом (три простих рецепти можна знайти тут) і перемішати. Посолити та поперчити по кусу. Також можна додати свіжу зелень.
Буряк з фетою
- Буряк
- Фета
- Соняшникова/оливкова олія
- Сіль і перець
- Свіжа зелень
Спосіб приготування:
Відварний буряк нарізати квадратиками, нарізати фету. Додати сіль і перець на смак, побризкати маслом - перемішати. Можна додати свіжу зелень.
Буряк з олією та горіхами
Інгредієнти :
- Буряк
- Волоські горіхи
- Чорнослив
- Соняшникова/оливкова олія
- Часник
- Сіль і перець
Спосіб приготування:
Відварний або запечений буряк нарізати квадратиками або натерти на тертці. Волоські горіхи подрібнити, можна попередньо підсушивши на сухій сковороді без олії. Нарізати чорнослив. Видавити або дрібно нарізати кілька зубчиків часнику, посолити і поперчити до смаку, побризкати маслом і перемішати.
Пропонуємо вам також приготувати лаваш із картопляного тіста – рецепт простої випічки, яка замінить хліб.