Домашня буженина - словосполучення, яке не залишить байдужим жодного гурмана-м'ясоїда, який, можливо, досы ще не став вегетаріанцем саме через такі страви.
Тиждень, що залишився до великодніх свят, у багатьох пройде в домашніх клопотах: прибиранні і складанні меню святкового столу. Причому, про приготування деяких страв потрібно подбати за пару днів до свята. До таких належить і домашня буженина. Вона дуже проста в приготуванні, але на те, щоб м'ясо замаринувати і довести до потрібної кондиції, потрібен час.
Інгредієнти для домашньої буженини
Основа цієї страви - свинячий окіст. Подбайте про те, щоб його було не менше кілограма. Тоді буженини буде досить для нарізки на стіл.
До 1 кілограму свинячого окосту знадобиться:
- 10 зубчиків часнику;
- 3 чайних ложки гірчиці;
- 1 чайна ложка сухого розмарину;
- 0,5 чайної ложки паприки;
- 0,5 чайної ложки сухих спецій;
- 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю;
- сіль.
Порядок приготування
У невеликій мисці змішуємо всі спеції і сіль, крім гірчиці та часнику. Почищені зубчики часнику ріжемо уздовж на кілька частинок - в залежності від величини часточки. Свинину ретельно миємо в проточній воді і потім викладаємо її на паперовий рушник, даючи стекти воді. Робимо ножем у м'ясі глибокі проколи і вставляємо туди часник.
Далі, коли м'ясо нашпиговано часником, натираємо його поверхню попередньо змішаними спеціями і сіллю. Потім змащуємо м'ясо поверху гірчицею за допомогою пензлика. Кладемо таким чином підготовлений окіст у миску, вкриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 5-8 годин, щоби м'ясо встигло добре промаринуватися. Лише після цього приступимо до випічки домашньої буженини.
Потім дістаємо м'ясо, що встигло промаринуватися, з холодильника і загортаємо його у фольгу. Кладемо його вже в такому вигляді на деко, на якому воно буде запікатися. Однак відразу в духовку його не ставимо, а залишаємо так приблизно на годину. І лише після цього ставимо деко з м'ясом у холодну, не розігріту духовку.
Включаємо газ і розігріваємо духовку до 180 градусів. При такій температурі випікаємо м'ясо півтори години. Після цього духовку вимикаємо, і залишаємо м'ясо в ній ще на 2 години.
Лише після цього виймаємо м'ясо з духовки, знімаємо з нього фольгу і перекладаємо спечену буженину в яку-небудь ємність. Знову накриваємо цю ємність харчовою плівкою і відправляємо страву в холодильник на 4-6 годин.
Лише після усіх цих маніпуляцій можна вважати буженину готовою до вживання. Вона встигне добре охолонути і затвердіти. Тоді її можна нарізати скибочками і подавати до столу.
Спечіть таку домашню буженину, і ви не пошкодуєте про витрачений час. Вона того варта.
Нагадаємо, існує величезна безліч рецептів пасок. У кожної господині він свій, проте варто спробувати ще паску на топленому молоці. Це дуже смачно.